www.kragujevac.co.rs

vodic-za-ekupovinu

Humanitarni bal

Untitled-1Mesni odbor Kola srpskih sestara organizuje u subotu, 26. aprila u 20 časova u maloj sali hotela Šumarice humanitarni bal.

Uz podsećanje kako su se nekad organizovale balske svečanosti, u programu učestvuju Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, izvođači romansi, šansona, starogradskih i izvornih pesama, Gordana Veličković, Tamara Repanović i Predrag Obrović, dok će program pratiti instrumentalna grupa „Kraguj koncert“. Akademski folklorni ansambl „Svetozar Marković“ kragujevakog SKC-a izvešće starogradske igre, Bojarku, Srbijanku, kao i Žikino, Oficirsko i Neven kolo.

Cena ulaznica, koje mogu da se kupe u prostorijama Kola srpskih sestara u ulici Miloja Pavlovića br 12 (preko puta hotela Zelengora) je 1000 dinara. Sav prihod namenjen je lečenju bolesne dece. Na balu će biti organizovana i lutrija. Telefon za informacije je 337 056.

Prvi bal u Sbiji održan je u Kragujevcu 26. oktobra 1834. godine. Priređen je u čast dobijanja velikog turskog ordena, koji je sultan podario knezu Milošu Obrenoviću. Na bal je bilo pozvano preko dve stotine gostiju i za tu priliku štampane su zapiske (pozivnice).U 18.30 kroz Kragujevac je svirajući prošla muzička družina dok je pucnjem iz prangija dat znak pozvanima da dođu na bal.Zdanje suda, u kojem je bal održan, bilo je svečano ukrašeno. Pošto Kragujevac u to vreme nije imao električno osvetljenje zgrada je bila osvetljena buretom zapaljenog katrana. Balu su prisustvovali pored kneza Miloša i kneginje Ljubice i Mihailo Obrenović, kao i svi dvorjani.Na početku bala prvo je izvedena pesma, koju je za tu priliku napisao g.Isailović. Horom, koji je bio sastavljen od činovnika dirgovao je Josif Šlezinger. Knjaževska banda je zatim svirala srpsko kolo „koje je Srbinu najmilije od svake druge igre“ da bi se zatim igrale i bugarske, vlaške, nemačke igre i menuet. Bal je trajao do tri sata po ponoći.

Autor: Marija Radovanović, Snežana Milisavljević

Prodajna izložba cveća

Verbena-pink-AKCIJA-_slika_O_4195056Ovogodišnji sajam hortikulture u Kragujevcu održaće se od 25. do 27. aprila 2014. godine u organizaciji Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo“ na gradskom sajmištu „Šumadija sajam“ u Kragujevcu. Na ovoj manifestaciji učestvovaće veliki broj  individualnih izlagača, samostalno ili u okviru udruženja.

Sajam je prodajnog karaktera tako da će posetioci moći i da kupe izložene proizvoda iz oblasti hortikulture.

Na današnji dan

april 24, 2014 od Svetlana Timotijevic za Ostalo, Vesti sa 0 komentara
Marko Miljanov

Marko Miljanov

1704. - Osnovana je prva uspešna novinska kuća u SAD-u – “Boston News-Letter”.

1792. - Ruže de Lil iskomponovao je “Marseljezu”, francusku nacionalnu pesmu i državnu himnu. Napisana je kao “Ratna pesma Rajnske armije”, a sadašnji naziv dobila je kada ju je zapevala vojska dobrovoljaca iz Marseja, ulazeći u Pariz.

1833. - Rođen je srpski junak i pisac Marko Miljanov, koji se opismenio tek na pragu šeste decenije života, mada je stvorio dela neprolazne vrednosti. Učestvovao je u mnogim bojevima Crnogoraca protiv Turaka, najpre u gerilskim akcijama, a zatim predvodio svoje pleme Kuči. Dela: “Primjeri čojstva i junaštva”, “Pleme Kuči u narodnoj priči i pjesmi”, “Život i običaji Arbanasa”.

1898. - Španija objavljuje rat SAD-u, i to zbog odbijanja povlačenja trupa sa Kube.

1903. - Umro je srpski pravnik i istoričar Valtazar Bogišić, profesor univerziteta u Kijevu i Odesi, akademik i ministar pravde u Crnoj Gori. Slavu mu je doneo “Opšti imovinski zakonik za knjaževinu Crnu Goru”, koji je 1888. izradio na zahtev crnogorskog kneza Nikole I Petrovića. “Zakonik” je preveden na mnoge jezike kao primer regulisanja imovinskog prava. Dela: “Pravni običaji u Slovena”, “Zbornik sadašnjih pravnih običaja u Južnih Slovena”, “Pisani zakoni na slovenskom jugu”, “Naputak za opisivanje pravnijeh običaja koji u narodu žive”.

1908. - Gospodin i gospođa Murdok su prvi ljudi koji su proputovali cele SAD automobilom. Krenuli su iz Los Anđelesa i stigli u Njujork za 32 dana, pet sati i 25 minuta.

1953. - Kraljica Elizabeta je odlikovala Vinstona Čerčila viteškim ordenom.

1967. - Sovjetski kosmonaut Vladimir Komarov poginuo je kada se svemirska letilica “Sojuz 1″ srušila pri povratku na Zemlju.

1970. - Gambija postaje republika unutar Komonvelta.

1970. - Kina je lansirala svoj satelit koji je emitovao pesmu “Istok je crven”.

1981. - Predstavljeni su prvi IMB-ovi PC računari.

1989. - u Pekingu 10.000 studenata otpočinje protest.

1990. - Istočna i Zapadna Nemačka postižu sporazum o sjedinjavanju valute i ekonomije do 1. jula 1990. godine.

 Izvor: Krstarica

Najlepša maska devetog Dečjeg karnevala

maskePrijave za takmičenje za najlepšu masku na devetom Dečjem karnevalu u Kragujevcu primaju se u Turističkom informativnom centru (ul. Dr Zorana Đinđića 11) na platou kod nekadašnje Robne kuće, od 8 do 20 časova i subotom od 9 do 15 časova, ili na brojeve telefona: 034/ 335-302 i 034/301-306.

Podsećamo da zbog Prvomajskih praznika TIC neće raditi u četvrtak 1. maja i petak 2. maja i da će poslednji dan za prijavu biti ponedeljak, 5 maj, do 14 časova, pa je potrebno da svi zainteresovani do tada prijave ime učesnika i naziv maske. I ove godine takmičenje će biti organizovano u tri kategorije: pojedinačna maska, porodična maska i grupna maska (koja treba da ima od 3 do 7 učesnika). Za najbolje maske obezbeđene su brojne i raznovrsne nagrade, zahvaljujući prijateljima i saradnicima turističke organizacije Kragujevca, tj karnevalske proslave.

Prijavite se i budite deo vesele Đurđevdanske povorke!

 Izvor: GTO

Oblačno sa kišom

april 24, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

kisaU Kragujevcu danas pretežno oblačno sa kišom. Moguće su i obilnije padavine. Maksimalna temperatura oko 19°C.

Bez struje

april 23, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

strujaZbog radova na niskonaponskoj mreži (zatezanje mreže) 24.aprila u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Divostin – Pošta).

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (izgradnja mreže 1kV/10kV) 24.aprila  u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Mainićke šume (ul. Mainićka).

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (izgradnja mreže 1kV/10kV)  24.aprila u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Grošnica (ul. Obadska).

Zbog u trafostanici (popravka rastavljača)  24.aprila u vremenu od 09.00 do 13.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Centralna radionica (ul. 2. krajiške brigade, Grada Trenčina, Ilindenska, Miladina Petrovića, Milenka Jovanovića, Momira Markovića, Radoja Domanovića).

Zbog remonta trafostanica  24.aprila u vremenu od 08.30 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja E-20 (ul. Episkopa Save, Grada Sirena, Milovana Gušića, Save Kovačevića, Svetozara Markovića, Nikole Pašića, Save Badnjevca, Stevana Sremca).

Zbog seče rastinja pored dela trase niskonaponske mreže 24.aprila  u vremenu od 09.00 do 10.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Šumarice (ul. Čemernička).

Zbog radova u delu trase 10 kV dalekovoda pravac Nikšić(seča rastinja) dana 24.04.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u Donjim Komaricama – Crkvine.

Zbog radova u 10 kV dalekovodu pravac Svetlić- Jarušice, ogranak za Gornje Jarušice (popravak linijskog rastavljača i seče rastinja pored trase dalekovoda)  24.aprila u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Čumić – Klenovac, Jakovljevići, Gornje Jarušice.

Zbog godišnjeg remonta trafostanice 110/35/10 kV KG 0018 Lapovo  24.aprila u vremenu od 09.00 do 14.00 sati, doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u selima Cvetojevac, Novi Milanovac, Resnik, Žirovnica, Nikšić, Prnjavor, Botunje, Donje Komarice, Korman – Igralište i Badnjevac,delu Lapova – (II, III, IV, V reon) i delu Batočine – Donja i Gornja Mala, Crni Kao.

Zbog radova ekipe „Elektroistok izgradnja“ (zamena zaštitnog užeta) na DV 2X 110 kV br. 1126 i 123/5 na deonici od TS KG 2 Petrovac – do stuba br. 17,  24.aprila u vremenu od 08.00 do 18.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima koje napaja 10 kV dalekovod pravac Jovanovac (Jovanovac, Cvetojevac – deo, Milatovac, Korman, Gornje Komarice, betonska baza „Korman“), Maršić – Arena deo (ul. Đure Strugara, 19. oktobra, Dragomira Ostojića, Grada Bjalsko Bjale, Ratka Mitrovića, Vladimira Popovića).

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvole obavljanje navedenih radova ED Elektrošumadija Kragujevac će naknadno obavestiti potrošače.

Sajam rukotvorina u Eparhijskom domu

sajam Sutra, 24. aprila od 13:00 sati,u Eparhijskom domu, otvaranje Sajma rukotvorina u organizaciji Art Manie, u okviru programa obeležavanja Dana grada.

Otvaranju sajma prisustvovaće pomoćnik gradonačelnika Slavica Đorđević.

Razbojništvo u pokušaju

pljackaKragujevačka kriminalistička policija uhapsila je i Osnovnom javnom tužilaštvu sprovela D. M. (21) iz mesta Dobrača kod Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da je, sa maloletnim M. M. (17), izvršio krivično delo razbojništvo u pokušaju.

Postoje osnovi sumnje da su oni, 20. aprila 2014. godine, u večernjim satima, u Maloj Vrbici kod Kragujevca, ušli u kuću sedamdesetosmogodišnje starice koja sama živi, zadali joj više udaraca po glavi i telu, a kada je pala na pod, izvršili su premetačinu tražeći novac. Starica je zadobila lake telesne povrede i zadržana je na lečenju u Kliničkom centru u Kragujevcu.

Protiv maloletnog M. M. podneta je krivična prijava Višem javnom tužilaštvu.

 

Bez vode potrošači u ulici Vojvode Putnika

april 23, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

vodaZbog priključenja objekta na vodovodnu liniju, u četvrtak 24.aprila 2014.godine, od 9 do 13 časova, bez vode će ostati potrošači u ulici Vojvode Putnika.

Mole se potrošači da obezbede vodu za neophodne potrebe.

Prilikom dolaska vode može doći do blagog zamućenja u cevovodima pa je potrebno tu vodu ispustiti dok se ne izbistri.

Rođeno sedam beba

april 23, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

bebacZa poslednja 24 časa, u porodilištu Kliničkog centra u Kragujevcu, rođeno je sedam beba, pet devojčica i dva dečaka. Čestitamo!

Stranica 1 od 2812345...1020...Poslednja »