www.kragujevac.co.rs

vodic-za-ekupovinu

Bez struje

oktobar 22, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 23.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.30 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Stanovo (ul. Slavoljuba Milekića).

strZbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 23.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Grošnica – Veliko polje – Ćava(ul. Arsenija Čarnojevića, Budimira Milovanovića, Grdelička, Grošnička, Lazara Đokića, Ludbreška, Majora Gavrilovića, Milisava Ratinca, Milutina Stojanovića, Nikole Stamenkovića, Novice Rankovića, Pavla Vujisića i Vlade Nedeljkovića).

Zbog radova u delu trase 10 kV dalekovoda pravac Žeželj (izrada prevoda i stavljanje u pogon nove trafostanice) dana 23.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Gornja Sabanta – Crkva, Velika Sugubina.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (podizanje armirano-betonskih stubova) dana 23.10.2014. godine u vremenu od 10.00 do 14.00 sati doći će do povremenih prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Nova Kolonija (ul. Toše Selakovića).

Zbog seče rastinja pored trase niskonaponske mreže dana 23.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 13.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Grujina česma (ul. Bunjevačka).

Zbog seče rastinja pored trase niskonaponske mreže dana 23.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Lužnice – Škola.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (premontiravanje stubova) dana 23.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Lužnice – Gornji kraj.

Zbog radova u trafostanici (provera niskog napona – razvodne table) dana 23.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 12.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Stara Erdoglija (ul. Dragoljuba Milovanovića – Bene – deo, Alekse Dundića, Kamenička, Dr. Ilije Kolovića, Srpskih dobrovoljaca).

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvole obavljanje navedenih radova Elektrodistributivno preduzeće Elektrošumadija će blagovremeno obavestiti potrošače o ponovnom terminu isključenja.

“Bdenje” u Spomen-muzeju “21. oktobar”

oktobar 22, 2014 od Svetlana Timotijevic za Kultura, Vesti sa 0 komentara

Multimedijalno kulturno-umetnička manifestacija «Bdenje» koja se tradicionalno organizuje već petu godinu, noć uoči Velikog školskog časa, održana je u Spomen-muzeju «21. oktobar».

Untitled-6

Program je otpočeo koncertom Katedre za solo pevanje kragujevačkog FILUM-a, nakon čega je publici predstavljena knjiga «Veliki školski čas» u izdanju Spomen parka «Kragujevački oktobar» koja predstavlja izbor iz poema i knjiga pesama izvedenih 21. oktobra u kragujevačkim Šumaricama, od 1971-2013. godine. Priređivač ovog izdanja je kragujevački književnik Aleksandar B. Laković, a izbor stihova koji će biti scenski prikazani na ovogodišnjem Velikom školskom času napravio je književnik Vidosav Stevanović.

U holu Muzeja «21. oktobar», kao treća celina ovog umetničkog kolažnog programa otvorena je izložba pod nazivom «Otvorena pesma» Tomislava Petranovića.

Prema rečima muzejskog savetnika, Jelene Davidović koja je otvorila izložbu reč je o crtežima i akvarelima poynatog hrvatskog umetnika koji su deo muzejske zbirke Spomen-muzeja «21. oktobar». Izložba je dobila naziv po poemi Jure Kaštelana koja je izvedena 1976. godine na Velikom školskom času.

«Poslednji put je izlagana pre tridesetak godina pa je ovo prilika za one koji je nisu dugo videli da se podsete radova ovog autora, a oni koji je prvi put vide, da se upoznaju sa njegovim stvaralačkim opusom» – kaže Jelena Davidović.

“Kragujevac na istorijskoj raskrsnici- od prvog varoškog lekara do Velikog rata”

oktobar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Kultura, Vesti sa 0 komentara
Plakat - Kragujevac na istorijskoj raskrsniciU četvrtak, 23.10.2014. godine, sa početkom u 18 časova, u Galeriji Univerzitetske biblioteke, predavanje “Kragujevac na istorijskoj raskrsnici- od prvog varoškog lekara do Velikog rata” Slavice Popović Filipović, renomiranog autora u srpskoj medicinskoj istoriografiji.

Promocija zbornika “Petar S. Jovanović – istraživač u geografiji, pregalac u društvu”

oktobar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Kultura, Vesti sa 0 komentara

univerzitetPromocija zbornika “Petar S. Jovanović – istraživač u geografiji, pregalac u društvu” posvećenu akademiku Petru Jovanoviću, biće održana u Univerzitetskoj galeriji 23. oktobra 2014. godine (četvrtak) sa početkom u 13.00 sati.

Petar Jovanović (1893-1957) rođen je u Dobrači, završio je Prvu kragujevačku gimnaziju a kasnije i Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu. Tokom duge i uspešne karijere bio je osnivač i prvi šef katedre za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osnivač i doživotni upravnik instituta “Jovan Cvijić” Srpske akademije nauka i umetnosti, generalni sekretar SANU, predsednik Turističkog saveza Jugoslavije, gradonačelnik Skoplja i dr.
.

Zbornik izdaje Centar za naučnoistraživački rad Srpske akademije nauka i umetnosti i Univerzitet u Kragujevcu.

 

Bez struje

oktobar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 22.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.30 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Stanovo (ul. Slavoljuba Milekića).

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 22.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Grošnica – Veliko polje – Ćava(ul. Arsenija Čarnojevića, Budimira Milovanovića, Grdelička, Grošnička, Lazara Đokića, Ludbreška, Majora Gavrilovića, Milisava Ratinca, Milutina Stojanovića, Nikole Stamenkovića, Novice Rankovića, Pavla Vujisića i Vlade Nedeljkovića).

Zbog radova u delu trase 10 kV dalekovoda pravac Ciglana dana 22.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Grošnica (ul. Dobroselica, Trešnjevak, Đure Zelića, Crkvina – Grošnica, Grošnica – vodojaža, Gubavica, Milete Miletića, Milutina Milojevića, Oktobarskih žrtava, Stanimira Simovića, Dragoljuba Vučkovića, Markov potok, Natalije Nedeljković, Todora Varjačića, Aleksandra Matovića, Trešnjevačka, Gubavička i Milivoja Tričkovića).

StrujaZbog radova na niskonaponskoj mreži (podizanje armirano-betonskih stubova) dana 22.10.2014. godine u vremenu od 10.00 do 14.00 sati doći će do povremenih prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Nova Kolonija (ul. Toše Selakovića).

Zbog radova u delu trase 10 kV dalekovoda pravac Stragari (izmeštanje mreže) dana 22.10.2014. godine u vremenu od 1000 do 1400 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Gornji Stragari – Ljubičevac.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 22.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Cvetojevac – Kića.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (premontiravanje stubova) dana 22.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Veliko polje (ul. Mavrovska, Rake Adamovića – Deme – deo).

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvole obavljanje navedenih radova Elektrodistributivno preduzeće Elektrošumadija će blagovremeno obavestiti potrošače o ponovnom terminu isključenja.

Predsednik Srbije na molebanu u Šumaricama

oktobar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće molebanu u Šumaricama, u Kragujevcu, kod spomenika streljanim đacima i profesorima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

sumarice

Nakon toga, kraj spomenika “Peto tri” biće održana tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas, u znak sećanja na više hiljada nedužnih ljudi, koje su fašističke snage streljale u Drugom svetskom ratu.

Manifestacijom Veliki školski čas, Kragujevac i ove godine svetu šalje poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin iz Drugog svetskog rata, kada su nemačke okupacione snage u tom gradu i njegovoj okolini straljale hiljade nedužnih muškaraca, žene i dece, među kojima su bili i đaci i profesori Gimnazije.

U okviru Velikog školskog časa, kraj spomenika “Peto tri” biće izveden muzičko-scenski program sačinjen od delova iz više od 30 poema i drama koje su napisali domaći i strani autori u znak sećanja na streljane u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu.

Izbor delova iz poema i drama, izvedenih u protekle tri decenije na Velikom školskom času, priredio je kragujevački književnik Vidosav Stevanović.

Nemačke okupacione snage streljale su 20. i 21. oktobra 1941. godine više hiljada civila u znak odmazde i taj događaj se smatra jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Republike Srbije u Drugom svetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da je streljano 2.792 građanina, zato što za toliko osoba raspolažu podacima – ko su, gde su i kada rođeni, i čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina. Od 2011. godine, 21. oktobar je i državni praznik.

Izvor: Kurir

Promena režima saobraćaja

oktobar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

petotriU utorak 21.oktobra u periodu od 8 do 10 časova zbog održavanja programa ”Pošta oslobodiocima” na Trgu kod Krsta biće zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila.

Istog dana od 9:30 do 13 časova zabranjuje se saobraćaj i parkiranje motornih vozila na delu ulice Desankin venac od hotela Šumarice do muzeja 21.oktobar, zbog održavanja Velikog školskog časa.

Кod Gromovića ulaza odata pošta žrtvama revolucionarnog terora

oktobar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, političkih partija, kao i članova i potomaka porodica streljanih, kraj spomen – obeležja kod Gromovića ulaza odata je pošta žrtvama revolucionarnog terora.

Untitled-5
Nakon pomena, kraj spomen obeležja stradalim sugrađanima koji nisu bili sledbenici komunističke revolucije, vence su položili gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i načelnik gradske uprave za opštu upravu i lokalnu samoupravu Zlatko Milić, predstavnici SUBNOR – a, političkih partija, Ravnogorskog pokreta i Organizacije rezervnih vojnih starešina.

Prisutnima se zatim obratio Dobrica Milovanović član Gradskog veća za međunarodnu saradnju koji je pored ostalog rekao da je oktobar tužno sećanje ne samo na događaje s početka rata, nego i na događaje koji su zatekli naše pretke krajem rata, kada su čekali oslobođenje i kada su se nadali nečem boljem.

Umesto da kraj rata donese sreću, doneo je i veliku nesreću jer se pojavio oblik bratoubilačkog rata koji je zavio u crno mnoge porodice u Kragujevcu. Nepravda uvek boli kao i svako prekrajanje istorije, a o ovom događaju se malo zna pa je zato neophodno da se nepravda otkloni. Danas Kragujevac kao i bezbroj puta do sada šalje poruku mira čitavom svetu da je interes jedne nacije blagostanje u društvu. A, blagostanje se, rekao je Milovanović, može postići jedino zajedničkim radom i naporima koji obezbeđuju nove vrednosti.

Ovde kraj spomenika žrtavama revolucionarnog terora, koji je zahvaljujući gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću podignut u teškim vremenima 1999. godine, mi Ravnogorci ne tražimo ništa drugo osim iskrenog pokajanja dželata pred Bogom i narodom – rekao je Predrag Bogićević predsednik Ravnogorskog pokreta.

Ne tražimo nikakve osude već samo isitnu kako bi žrtve, kojih na spisku u kragujevačkom srezu ima preko 1000, našle svoj spokoj. Iako je oformljena državna komisija za ispitivanje tih masovnih grobnica, istakao je Bogićević, ispostavilo se da je reč o marketinškom potezu. Zbog toga molimo gradonačelnika Stevanovića da se na nivou grada oformi posebna komisija koja bi ispitala sve te grobnice na terioriji Kragujevca.

Izložba karikatura Masuda Šoje Tabatabaij

oktobar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Kultura, Vesti sa 0 komentara

Izložba karikatura Masuda Šoje Tabatabaija iz Irana, dobitnika Gran prija 17. Međunarodnog salona antiratne karikature otvorena je večeras, u Domu omladine.

Untitled-4

Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Saša Milenić koji je podsetio da manifestaciju Salon antiratne karikature u Kragujevcu nije inicirao ni jedan državni organ, već je grad Kragujevac imao tu posebnu priliku i čast da podrži inicijativu koju su pokrenuli kragujevački novinari i karikaturisti preko nevladine organizacije koja se omasovila i dobila prijatelje i partnere širom sveta.

Ono što je stalna ambicija grada Kragujevca je da to tragično iskustvo Drugog svetskog rata i svedočanstvo stradanja u vreme raspada bivše Jugoslavije, kompetentno svedoči i transformiše u međunarodnu poruku mira i tolerancije, što bi oktobarske svečanosti trebalo da čine. Ni jedna od manifestacija to ne čini tako potpuno, tako konkretno, širom meridijana, kako to čini Međunarodni salon antiratne karikature, manifestacija koju su podržale mnoge nevladine organizacije i ugostile mnoge galerije na svim kontinentima sveta – istakao je Saša Milenić.

Prema rečima direktora Salona antiratne karikature, Miodraga Stojilovića, pobednička karikatura, ona koja je osvojila Gran pri Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira je, i ovoga puta velika opomena čitavom svetu koja snažno demonstrira strašnu tamnu stranu i pogubnost rata, jednostavnim likovnim sredstvima.

Vojnik koji zakorači u prostor rata, zakoračio je u mrak pakla. Masud Šoja Tabatabai, autor ovog rada, dolazi iz Irana, iz trusnog područja koje je decenijama izloženo ratnom stradanju i ratnim pretnjama – istakao je Stojilović.

Inače, Masud Šoja Tabatabai je rođen u Teheranu, 1964. Godine. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu lepih umetnosti u Teheranu. Stekao je zvanje višeg grafičara na Pedagoškom univerzitetu. Glavni je urednik “Kajhan karikature“ i direktor “Iranske kuće karikature“. Član je Azijsko-pacifičkog udruženja autoraanimacija i stripova. Dobitnik je velikog broja međunarodnih nagrada iz oblasti karikature i dizajna. Zbog problema sa dobijanjem vize, bio je sprečen da prisustvuje otvaranju svoje izložbe u Kragujevcu.

Komemorativna akademija povodom 21. oktobra

oktobar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Komemorativna akademija povodom 21. oktobra održana je u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.Uz prisećanje na nevine žrtve stradale u oktobru 1941. godine, među kojima su i đaci i profesori kragujevačke gimnazije iz ove škole je još jednom poslata poruka mira i nada da se takav zločin više nikada neće dogoditi.

Untitled-3

Ova naša gimnazija beleži i ostavlja tragove sećanja onima koji hodaju njenim hodnicima, koji u njenim učionicama ulaze u svet nauke i umetnosti, koji uče da pre svega poštuju život. Naša priča jeste priča o oktobru i Šumaricama ali i priča o veri da je mir moguć, da će postati način života našeg čoveka i našeg naroda – poručila je u svom pozdravnom obraćanju Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.

Tradicionalnoj svečanosti u spomen đaka i njihovih profesora, svoj pečat dali su sadašnji gimnazijalci, kroz recital i nastup hora. Ovom prilikom izvedena je poema “Srce prkosnog grada“ koju su scenski adaptirali profesori srpskog jezika Simonida Pavlović i Njegoš Grebović, dok je školskim horom dirigovala profesor Gordana Vučković.

Akademiji su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbići, episkop šumadijski gospodin Jovan, predstavnici lokalne samouprave, kragujevačke školske uprave, delegacije gradova pobratima, kao i nekadašnji i sadašnji profesori i učenici ove škole.

U svom obraćanju ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić naglasio je da sećanje na nevine žrtve predstavlja i obavezu da menjamo svet na bolje, da ga prilagodimo meri čoveka.

Stranica 1 od 17512345...102030...Poslednja »