www.kragujevac.co.rs

vodic-za-ekupovinu

Zaplenjeno 960 grama marihuane

decembar 18, 2014 od Svetlana Timotijevic za Hronika, Vesti sa 0 komentara

drogaKriminalistička policija Policijske uprave u Kragujevcu je u nastavku akcije suzbijanja narkomanije i krijumčarenja, na području grada Kragujevca, sinoć zaplenila 960 grama marihuane.

Policija intezivno traga za licem koje je marihuanu čuvalo i pripremalo za dalju distribuciju.

Od ponedeljka zamena godišnje karte

decembar 18, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

gasKorisnici javnog gradskog i prigradskog prevoza u Kragujevcu, lica starija od 65 godina, moći će da  zamene legitimacije od ponedeljka  22.12.2014. god.

Poraz Kragujevčana

decembar 18, 2014 od Svetlana Timotijevic za Sport, Vesti sa 0 komentara

vaterVaterpolisti Radničkog iz Kragujevca poraženi su u Atini od Olimpijakosa sa 7:13 (2:4, 2:2, 3:4, 0:3) u utakmici drugog kola Grupe A Lige šampiona.

Ekipi Radničkog je ovo drugi poraz u Ligi šampiona, pa tako Kragujevčani zauzimaju poslednje mesto u Grupi A, dok je Olimpijakos “izbio” na drugo mesto.

Narednu utakmicu u Ligi šampiona Kragujevčani će odigrati 14. januara, kada će ugostiti špansku Barselonetu.

Izvor: Studio B

Otvoren 24. HISPA centar u Srbiji i regionu

decembar 18, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Na Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Kragujevac, otvorena je ambulanta za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga, kao 24. HISPA centar u Srbiji i regionu. Za početak rada ambulante, Fondacija Dragica Nikolić, donirala je HISPA centru u našoj zdravstvenoj ustanovi holter krvnog pritiska, a još devet takvih aparata za praćenje krvnog pritiska kod pacijenata, biće uručeno širom Srbije, zdravstvenim ustanovama, koje su u mreži HISPA udruženja. Udruženje centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA, formirano je pre godinu i po dana i ima centre, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Crnoj Gori, a otvaranjem centra u Kragujevcu, zaokružuje pokrivenost Srbije u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.

Untitled-2

Uz zahvalnost Fondaciji Dragica Nikolić na donaciji aparata za praćenje krvnog pritiska za HISPA centre širom Srbije i prof. dr Nebojši Arsenijeviću, direktoru Kliničkog centra Kragujevac na mogućnosti da se obezbedi adekvatan prostor i ljudi, kako bi HISPA centar bio otvoren u srcu Srbije, doc. dr Nebojša Tasić, predsednik HISPA udruženja i kardiolog u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, osvrnuo se na značaj otvaranja ovakvih centra za pacijente, koji imaju povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja: “Po statistikama iz 2009. godine, 54,6 odsto stanovništva Srbije umire od infarkta i šloga, što praktično predstavlja epidemiju kardiovaskularnih bolesti. Želimo da očuvamo zdravlje stanovništa i da smanjimo broj obolelih od infarkta i šloga. Veliki je broj faktora rizika na teritoriji Srbije, a posebno prednjači hipertenzija kao “tihi ubica”, jer nemilosrdno, tiho i polako ubija ljude i jedan je od glavnih uzročnika infarkta i šloga.

Prioritet HISPA udruženja je personalizovani i individulani pristup, gde se svakom pacijentu pristupa kao posebnoj osobi, koja ima određeni kardiovaskularni rizik da umre od infarkta ili šloga i priprema se poseban program prevencije i lečenja. Za bolesnika je to važno, jer zna da ima svoj centar u kojem se leči. Sa druge strane, tu su motivisani i edukovani zdravstveni radnici, koji takve zdravstvene probleme pacijenata mogu dugoročno da isprave.Još jedna karakteristika HISPA centara je multidisciplinarnost, što će posebno ovde u Kliničkom centru Kragujevac doći do izražaja, zato što u naš rad, ne uključujemo samo kardiologe, već i lekare drugih specijalnosti: nefrologe, neurologe, endokrinologe, kliničke farmakologe, nutricioniste. Našim pacijentima nudimo kompletan program, a ne samo farmakološko lečenje. Reč je o specijalnim individualizovanim dijetama, antistres programu, fizičkoj aktivnosti, odnosno svemu onome, što je neophodno da bi pacijenti ostali zdravi i da bi sprečili u budućnosti nastanak infarkta ili šloga.

Pre svega, orjentisani smo na najugroženije bolesnike, koji su već imali infarkt ili šlog i za koje postoji posebno velika verovatnoća, da do toga ponovo dođe.”

Doc. dr Nebojša Tasić, zahvalio se i komaniji Telenor, koja je omogućila da se tehnički opremi HISPA centar u našoj zdravstvenoj ustanovi.

Doc. dr Goran Davidović, direktor Klinike za kardiologiju i rukovodilac HISPA centra u našoj zdravstvenoj ustanovi, rekao je, između ostalog da se četiri od pet kardiovaskularnih smrti, mogu prevenirati, kada se na vreme prepoznaju faktore rizika. Pristupom kakav imaju HISPA centri, smatra da će se smrtnost od kardiovaskularnih bolesti značajno smanjiti.

Kako bi ilustrovao ozbiljnost hipertenzije kao oboljenja, doc. dr Davidović je istakao: „Ako bismo praviti listu ubica i faktora rizika za oboljevanje stanovništva, hipertenzija bi bila na prvom mestu, kako u svetu, tako i kod nas. Iako u svetu postoje precizni podaci o procentu stanovništa, koje boluje od hipertenzije, u Srbiji takve podatke nemamo.

U celoj mreži HISPA centara, zahvaljujući donacijama Fondacije Dragica Nikolić u opremanju porodilišta širom Srbije, pokreće se poseban program prevencije dečije hipertenzije, posebno za decu koja imaju genetske i fenotipske potencijale za razvoj hipertenzije, a do kraja godine, biće otvoreni HISPA centri u Kanjiži i Somboru.

Najveći izvoznici u Šumadiji i Pomoravlju

decembar 18, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Među deset najvećih izvoznika u Šumadiji i Pomoravlju, njih šest su fabrike inostranih kompanija koje posluju u ovom delu Srbije i čija privreda je u od početka godine do kraja oktobra na inostranim tržištima prodala robu i proizvode u vrednosti od čak 2,2 milijarde dolara.FAS

Na prvom mestu šumadijsko-pomoravskih, ujedno i srpskih izvoznika ubedljivo je kompanija Fijat automobili Srbija u Kragujevcu, na drugom mestu je južnokorejska Jura korporacija u Rači Kragujevačkoj. U samom vrhu su Panasonik Lajting Divajsi iz Svilajnca, Kroniošpan Lapovo, Grah Automotiv Batočina i Konfecioni Andrea Srbija iz Jagodine. Vredno pomena je i da je Kronošpan u 2014. zabeležio rast izvoza od čak 47 odsto, a Grah Automotiv od 21,5 posto.

Od domaćih firmi koje su među prvih deset šumadijsko-pomoravskih izvoznika su aranđelovački Peštan, kragujevačke firme Forma ideale, Zastava oružje i Agromarket.

Deset kompanija koje su ove godine zabeležile najbolje spoljnotrgovinske rezultate ostvarile su 87,3 odsto ukupnog izvoza Šumadije i Pomoravlja.

Najviše se izvozilo u Italiju, Slovačku, Nemačku, BiH, Sloveniju, Rumuniju, Rusku Federaciju, Poljsku, Crnu Goru i Makedoniju. Izvoz u zemlje Bliskog i Srednjeg istoka povećan je 62 odsto, a najznačajniji je ostvaren u UAE i u zemlje CEFTA.

Izvor/autor: Danas/Z.R.

Premijera predstave “Božićna bajka” u Dečijem pozorištu

decembar 18, 2014 od Svetlana Timotijevic za Kultura, Vesti sa 0 komentara

U subotu, 20. decembra, u 19 časova, u Pozorištu za decu biće izvedena premijera predstave “Božićna bajka”, Čarlsa Dikensa. Istog dana, u 12 časova, biće izvedena i pretpremijera. Prva repriza je u nedelju, 21. decembra, u 18 časova.

1_108057

Ova dvojezična, multimedijalna predstava za decu i odrasle, u adaptaciji i režiji Aleksandra Dunđerovića, plod je saradnje Kolektiv teatra iz Engleske i Pozorišta za decu iz Kragujevca. U predstavi igra glumački ansambl Pozorišta za decu, a u glavnoj ulozi Skrudža pojavljuje se doajen srpskog glumišta Mirko Babić. Posebna atrakcija predstave je učešće engleske glumice iz Kolektiv teatra, Morin Brajan, koja će igrati naratora na engleskom jeziku. Morin je već učestvovala u Srbiji, u dva prethodna projekta Kolektiv teatra u saradnji sa Knjaževsko-srpskim teatrom u internacionalno nagrađivanim predstavama “Klub novi svetski poredak” i “Višnjik”. Morin je 2009. godine na “Joakim festu” dobila je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi “Višnjik”.

Audio-vizuelni dizajn predstave je poveren jednoj od vodećih multimedijalnih grupa “Enciklo”, pod vođstvom Mateje Ristića, doktoranta na multimedijalnim studijama UU u Beogradu, a njegov saradnik je Vuk Spasić, master Muzike u medijima. Projekat je urađen i u saradnji sa decom iz dečijeg Dramskog studija Doma omladine, pod vođstvom Đorđa Đokovića, koji takođe glumi u predstavi. Deca iz dramskog studija zajedno sa Morin Brajen pevaju poznate Božićne pesme na engleskom jeziku.

Predstava će se igrati i u januaru u Pozorištu za decu, a najavljena je turneja po gradovima Srbije: Niš, Beograd, Novi Sad, Kruševac, Kraljevo…

Cena ulaznice je sto dinara, a Pozorište za decu je odlučilo da ukupan prihod od prodaje ulaznica za subotnje termine bude namenjen Centru za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica”.

Izvor/foto: GTO “Kragujevac”

Predstava “Posveta” u Domu Omladine

decembar 18, 2014 od Svetlana Timotijevic za Kultura, Vesti sa 0 komentara

LOGO_domU subotu, 20.decembra u 22 sata, na Sceni Slavica Slaja Urošević, Predstava  ”Posveta”.

Igraju Ivana Vuković i Filip Djurić.

Ulaz 100 din.

Plan rada za narednu godinu

decembar 18, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije razmatrali su i usvojil izveštaj o radu za ovu godinu i plan rada za 2015.godinu i uputili ih Skupštini grada na dalju nadležnost.

Untitled-1
Prema rečima sekretara Sekretarijata za vanredne situacije i planiranje odbrambenih priprema Dragoša Radovanovića ova godina je bila izuzetno teška i što se tiče vanrednih situacija, redovnih i vanrednih sednica, odluka koje su donete u ovom periodu. Što se tiče plana za narednu godinu, kako je naglasio Radovanović, po kvartalima su definisane aktivnosti Gradskog štaba za vanredne situacije. Po potrebi, istakao je Radovanović, ukoliko bude vanrednih situacija održavaće se i vanredne sednice.

Prioriteti u radu za narednu godinu prema njegovim rečima biće usmereni na regulaciju vodotokova. ”U saradnji sa ”Srbija vodama” definisane su njihove nadležnosti koje će preuzeti a Grad će oko 15 miliona dinara izdvojiti za sanaciju vodotokova koji su oštećeni u ovoj godini i čišćenje i regulaciju vodotokova drugog reda na teritoriji grada Kragujevca”, rekao je Dragoš Radovanović.

Sekretar sekretarijata za vanredne situacije dodao je i da, u situaciji u kojoj je gradski budžet manji, izdvajanja za upravljanje kriznim i vanrednim situacijama nisu i  iznose blizu 35 miliona dinara.Inače u ovoj godini koju karkterišu velike poplave koje nisu zaobišle ni Kragujevac za pomoć ugroženom stanovništvu na području našeg Grada iz budžeta je odvojeno oko 23 miliona dinara a iz budžeta Republike Srbije kroz državni program za obnovu oko 50 miliona dinara.

Govoreći o prioritetima u ovoj oblasti za 2015.godinu komadant Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Radomir Nikolić, rekao je da su značajna finansijska sredstva opredeljena za nabavku protivgradnih raketa kako bi sistem protivgradne zaštite funkcionisao na pravi način.

On je članove štaba obavestio i da su osiguravajućim društvima i kućama na području grada Kragujevca upućena pisma sa molbom da nam pomognu u nabavci raketa. Nikolić je istakao da nam za nabavku raketa nedostaje oko 7 miliona dinara i dodao da očekuje da će nam osiguravajuće kuće izaći u susret. Dobro pripremljenom protivgradnom zaštitom i mogućnostima da se deluje u pravom trenutuku šteta na poljoprivredi od grada u 2015.godini biće drastično manja nego u ovoj. Gradonačelnik Radomir Nikolić najavio je i da će se intenzivno raditi i na nabavci novih sirena kako bi se ozbedilo nesmetano funkcionisanje sistema za uzbunjivanje na teritoriji Kragujevca.

Na predlog gradonačelnika Štab za vanredne situacije sa današnje XIII redovne sednice, u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima, uputio je apel građanima, pre svega roditeljima i školama, da preduzmu neophodne mere kako bi se upotreba pirotehničkih sredstava svela na najmanju moguću meru. Podsećajući na sve opasnosti koje korišćenje petardi i druge pirotehnike nosi sa sobom, dogovoreno je da sve inspekcijske i gradske službe u saradnji sa Policijskom upravom narednih dana pojačano kontrolišu  prodaju pirotehničkih sredstava.

FAS “Poslodavac godine”

decembar 17, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

logoHead216. decembar 2014. godine, Beograd – Kompanija Fiat Automobili Srbija (FAS) osvojila je nagradu Poslodavac godine koju dodeljuje Srpska asocijacija menadžera (SAM), a koja se dodeljuje za aktivnosti, odnos i brigu o zaposlenima, kao i najbolje uslove za rad i razvoj profesionalnih menadžera.

Iz FAS-a ističu da ova prestižna nagrada pripada njihovim ljudima, koji predstavljaju najveću snagu kompanije i koji svojim svakodnevnim trudom i zalaganjem već godinama unazad obezbeđuju ostvarivanje uspešnih poslovnih rezultata.

Kompanija Fiat Automobili Srbija (FAS), kao najveći poslodavac u centralnoj Srbiji, pruža jednake mogućnosti svima i zastupa globalnu filozofiju kompanije FCA, koja se zasniva na vrednovanju zasluga i motivaciji. Kompanija kontinuirano ulaže u obuku zaposlenih iz oblasti savremenih tehnologija za proizvodnju automobila, o čemu najbolje svedoči podatak da je do sada više od 1.000.000 sati uloženo u treninge, nekoliko stotina radnika obučeno je u inostranstvu, uz stalnu razmenu iskustava sa inostranim  stručnjacima, proširujući kapacitete lokalne radne snage u ovoj industriji. Još jedan primer stručnog usavršavanja zaposlenih u FAS-u predstavlja i FAS Akademija, otvorena 8. jula prošle godine, osmišljena za obuku tehničara iz dilerske mreže, postprodajne aktivnosti, behavior i komercijalne obuke.

U toku godine opljačkao robu vrednu 2 miliona dinara

decembar 17, 2014 od Svetlana Timotijevic za Hronika, Vesti sa 0 komentara

policijaPripadnici Policijske uprave u Kragujevcu – Policijske stanice u Aranđelovcu podneli su, Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu, krivičnu prijavu protiv dvadesetdvogodišnjaka iz okoline Despotovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio devet krivičnih dela teška krađa.

Postoje osnovi sumnje da je on, u 2014. godini, u Aranđelovcu obio devet trgovinskih radnji, iz kojih je odnosio cigarete i prehrambenu robu, kao i da je ukradenu robu, vrednosti oko 2.000.000 dinara, preprodao na teritoriji opštine Despotovac.

Sumnja se da je, da ne bi bio uočljiv, u Aranđelovac, radi vršenja krivičnih dela, uvek dolazio različitim motornim vozilima.

Stranica 1 od 19412345...102030...Poslednja »