www.kragujevac.co.rs

vodic-za-ekupovinu

gradonačelnik posadio drvo mira u Spomen parku Šumarice

septembar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana mira, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović posadio je drvo mira u Spomen parku Šumarice u aleji mira.

Untitled-4

Kragujevac se tako po tradiciji i ove godine pridružio velikoj ”mirovnoj akciji” koja se na taj način obeležava od 2001. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija posebnom rezolucijom proglasila 21. septembar za Međunardni dan mira i obavezala svet da bar tog dana misli o miru i obeleži ga na prigodan način.

Dajući svoj doprinos toj akciji, u okviru oktobarskih svečanosti, u Kragujevcu je 2011. godine povodom 70 – godišnjice streljanja civilnih žrtava – talaca fašističkog Vemahta održana 24. Generalna skupština gradova vesnika mira. Nakon zasedanja, na prostoru kod Crkve novomučenika kragujevačkih, 19 delegacija iz 14 zemalja Evrope i sveta zasadile su po jedno stablo čime je formirana aleja mira. Svako stablo predstavlja simbol mira, tolerancije i učešća Kragujevca u toj asocijaciji.

”Poruka sam po sebi sa ovog mesta odlazi u svet, rekao je danas gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Ovo je veliko stratište i poruka koju iz Kragujevca šaljemo u svet izuzetno je značajna u vremenu u kome živimo. Mnogo toga ružnog se dešava u svetu i ovaj dan treba da bude opomena svima da je potrebna ljubav a ne mržnja, da se okrenemo miru a ne ratu, da ništa nije važno koliko ljubav i dobar odnos među ljudima. Ovo je postala tradicija i ja molim sve Kragujevčane, apelovao je Stevanović, da čuvaju ovaj drvored koji predstavlja svojevrstan simbol mira”.

Provera kandidata za mesto direktora JKP “Gradska groblja”

septembar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Skuptina_grada_Kragujevca_2_1_1Komisija za imenovanje direktora javnih i javno komunalnih preduzeća čiji je osnivač grad Kragujevac, u konkursu za izbor direktora JKP “Gradska groblja“ danas je u zgradi Grada obavila pisanu i usmenu proveru kandidata koji su konkurisali za ovu funkciju.

Na konkurs za direktora ovog javno-komunalnog preduzeća javio se i danas je testiran jedan kandidat-Jovan Rvović diplomirani ekonomista.

Na sednici koju je Komisija za imenovanje direktora javnih i javno komunalnih preduzeća održala nakon završenog testiranja kandidata donet je Zaključak o ukupnom broju bodova koje je kandidat za direktora JKP “Gradska groblja“ osvojio.

Komisija je ranije analizirala i razmatrala dostavnjen predloge Programa rada ovog kandidata. Zaključak o ukupnom broju bodova koje je kandidat ostvario biće objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji grada Kragujevca, stranici Skupštine grada-Komisija za imenovanje direktora javnih i javno komunalnih preduzeća.

Međunarodni susret pisaca

septembar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Učesnici Međunarodnog susreta pisaca koji se ove godine u Srbiji održava po 51. put, dva dana su bili gosti Kragujevca, a tim povodom u zgradi Grada organizovan je svečani prijem.

Untitled-3

Piscima En Katrin – Stefanović, Finkinje koja živi u Švedskoj, Ilju Čislova iz Rusije, Gžegoža Vlačaka iz Poljske i Antoana Simona iz Francuske, dobrodošlicu je u ime gradonačelnika i grada Kragujevca poželela pomoćnik gradonačelnika za oblast zaštite kulturne baštine i uređenje grada Slavica Đorđević. «Svaka književnost je ograničena i prepoznatljiva na jeziku kojim se stvara, ali nije nepremostiva jer ima univerzalne i tradicionalne vrednosti prepoznatljive u svim vremenima i svim društvima i to je ono što krasi ovu jezičku umetnost», rekla je Slavica Đorđević.

Govoreći o književnosti kao značajnom delu kulture, ona je istakla da uvek treba da imamo u vidu da je književnost ta koja daje duhovnu snagu društva, koja uvek vodi njegovom napredku ali i čoveka čini duhovo boljim i plemenitijim, što Kragujevac prepoznaje i sa svojom bogatom kulturnom baštinom čuva svoje kulturno nasleđe.

Značaj književnih susreta je i tome što oni nisu samo skup pisaca, već oni na okruglim stolovima i književnim večerima koje se organizuju daju konkretne rezultate. Prilikom susreta u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i Studentskom kulturnom centru pisac dramaturg iz Poljske Gžegož Vlačak pomogao je mladim piscima u prevodu njihovih tekstova na poljski jezik. «Ovakvi direktni susreti imaju mnogo veći značaj za nas u širenju književnosti nego što su to neke zvanične razmene o kojima će se pričati» kaže Gžegož Vlačak. Bez obzira na to da li ste u malom klubu ili u velikoj dvorani, suština nije samo u druženju i razmeni umetnosti više naroda, već prihvatanje onoga što umetnost daje i da se deli sa drugim narodima, rekao je Vlačak govoreći o kulturi a naročito književnosti kao najvišoj vrednosti čoveka.

Udruženje književnika Srbije ove godine obeležava 110 godina postojanja i 51 godinu Međunarodnih susreta pisaca koji svake godine okuplja više od 30 pisaca iz 20 zemalja sveta. Grupe pisaca posle zvaničnog otvaranja u Beogradu odlaze u druge gradove a Kragujevac je jedan od nezaobilaznih destinacija. «Ove godine morali smo da smanjimo broj gradova koje ćemo posetiti, ali Kragujevac nismo mogli da zaobiđemo, pre svega zahvaljujući dobroj saradnji i odnosima koje negujemo dugo godina sa predstavnicima lokalne samouprave Grada» kaže Dragan Mraović iz Udruženja književnika Srbije.

Prema rečima Svete Madžarevića, člana Udruženja iz Kragujevca prilikom ovogodišnjeg susreta razgovaralo se o inicijativi da se pesma «Krvava bajka» Desanke Maksimović kao jedan simbol i znamenje Kragujevca, prevede na što više jezika a da se kao trajno sećanje na rano preminulog kragujevačkog književnika Slobodana Pavićevića ustanovi književna nagrada sa njegovim imenom koja bi se dodeljivala jednom godišnje.

Danas je slava Mala Gospojina

septembar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Malu Gospojinu, dan rođenja Presvete Bogorodice, dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima iz plemena Davidova i Ane od roda Aronova, rođena Sveta Deva Marija.

Untitled-2

“Blagodatna Marija, blagoslovena među ženama, hram Duha Svetoga, oltar Boga Živoga, trpeza hleba nebeskoga, kivot svetinje Božje, drvo najslađeg ploda, slava ljudskog roda, pohvala roda ženskog i istočnik devstva i čistote”, zapisano je u “Ohridskom prologu” vladike Nikolaja Velimirovića.

Joakim i Ana su dugo bili “bezdetni pa behu postidni među ljudima i skrušeni pred Bogom”, kaže predanje.

Deva Marija, plod njihovih dugih molitvi, odvedena je u hram kada je imala tri godine, jer su je roditelji zavetovali Bogu.

Sa 14 godina Marija se vratila u Nazaret gde joj je, prema predanju, saopštena “blagovest arhangela Gavrila da će roditi Sina Božjeg”.

Scena Roždestva Bogorodice sa svetom Anom u postelji i novorođenom Marijom u kolevci, obavezan je motiv pravoslavnih ikona i srednjovekovnih manastirskih fresko zapisa.

Jedan od najstarijih i najbolje očuvanih živopisa s motivom Roždestva Bogorodice nalazi se u Kraljevoj crkvi u Studenici, zadužbini kralja Milutina (1282-1321) s kraja 14. veka.

U beogradskoj Sabornoj crkvi kralj Petar Prvi Karađorđević (1844-1921) krunisan je 1904. na praznik Roždestva Bogorodice, a Mala Gospojina je i slava humanitarne i kulturno-prosvetne organizacije “Kolo srpskih sestara”, osnovane 1903. na inicijativu slikarke Nadežde Petrović (1873-1915).

SPC Bogorodici posvećuje praznike Vavedenje, Sretenje, Blagovesti, Uspenje presvete Bogorodice (Velika Gospojina) kao i one koji obeležavaju uspomenu na događaje iz njenog života, kao što su praznici Pokrov Presvete Bogorodice i Polaganje rize Presvete Bogorodice.

Kalo izgledaju naše škole

septembar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Polomljene klupe i stolice, prozori sa kojih se oljuštila farba, pocrneli parket, ogromna rupa u zidu koja je iskopana skoro do hodnika – tako izgleda učionica „trećeg jedan p” u Prvoj tehničkoj školi.

Untitled-1

– Kad smo ušli, samo smo se zgledali. Na kraju roditeljskog sastanka ustala sam i pitala može li nešto da se popravi, mogu li škola i grad da pomognu. Razredna je samo slegla ramenima i rekla da nema para. Pitala sam, onda, možemo li mi roditelji nešto da učinimo. Niko nije bio preterano oduševljen tim predlogom –priča Gordana Dunjić, majka učenika iz „trećeg jedan p”, dodajući da je na kraju svoju inicijativu svela na molbu da se barem postave vrate na ve-ce kabinama…

Prva tehnička škola je po veličini druga u Kragujevcu. Ima oko 1.400 đaka i 129 nastavnika. Sredstvima grada, okrečena je pre četiri, a deo potrebnih stolica kupljen je pre dve godine. Srećom, nisu sve učionice kao ona „trećeg jedan p”. Škola raspolaže novcem od izdavanja prostora, a pojedina odeljenja pokazuju više elana da urede prostor u kome pohađaju nastavu.

– Škola je kupila farbu, đaci su sami krečili. Takva odeljenja su zadržala svoje učionice. Moramo da se snalazimo. Ni mi, ni grad nemamo dovoljno para – kaže Biljana Šipovac, direktorka Prve tehničke škole.

Usled opšte besparice, profesori i roditelji su često prinuđeni da sami kupe osnovna sredstva za rad, kao što su krede i flomasteri. Istovremeno, socijalne razlike među učenicima su sve upadljivije. Mnogi to pokazuju iskaljujući bes na nastavnicima ili školskoj opremi.

– Mislim da smo mi škola sa najvećim brojem kažnjenih učenika, ali šta da radimo kad nikog ne možemo da izbacimo. Kažnjeni đak dolazi sa roditeljima, roditelji dovode advokata, a advokat piše žalbu Ministarstvu prosvete, odakle stiže nalog da ga vratimo na nastavu – objašnjava direktorka Prve tehničke Biljana Šipovac.

Zbog dugova prema zaposlenima i neplaćenih računa za komunalije, blokirani su računi 14 od ukupno 32 kragujevačke škole. Prva tehnička na primer, nema da isplati 300.000 dinara, koliko se duguje profesorima na ime naknade za prevoz i po osnovu jubilarnih nagrada. O popisu imovine u OŠ „Svetozar Marković” zarad naplate potraživanja „Politika” je pisala pre desetak dana. Tekst „I škole na dobošu” izazvao je brojne reakcije. Milan Jevtić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Kragujevcu, oštro je kritikovao gradske i prosvetne vlasti, ujedno izrazivši sumnju da bi se od rasprodaje imovine svih škola u tom gradu prikupilo milijardu dinara, koliko je potrebno da se izmire dugovi.

Povodom stanja u kragujevačkoj prosveti, Školska uprava obratila se Ministarstvu prosvete, a reagovalo je i Gradsko veće, hitno izdvojivši sredstva za „gašenje požara”.

–Odskoro svakog dana školama uplaćujemo nešto više od milion dinara, a dogovorili smo se da ubuduće budžet za obrazovanje bude u srazmeri sa realizacijom celokupnog gradskog budžeta. Pa ako to bude pola, i škole će dobiti pola od onoga što im pripada – navodi Zoran Rajović, koji je nedavno imenovan za člana Gradskog veća za obrazovanje, kulturu i informisanje.

Izvor/foto/autor: Politika/Brane Kartalović

Zbog neprilagođene brzine jedna osoba poginula a dve teško povređene

septembar 20, 2014 od Svetlana Timotijevic za Hronika, Vesti sa 0 komentara

Policija1U teškoj saobraćajnoj nezgodi koja se, u Ulici Bulevar kraljice Marije u Kragujevcu, kod Tržnog centra ”Plaza”, dogodila 19. septembra oko 23,45 časova, jedna osoba je poginula, dok su dve teško povređene.

Upravljajući neprilagođenom brzinom vozilom marke ”Hjundai”, iz smera naselja Stanovo prema Velikom parku, V. M. (34) iz Kragujevca je prešao preko razdelnog ostrva i naleteo na putničko vozilo ”Zastava 101”, koje je nailazilo iz suprotnog smera.

Vozač ”Zastave 101” B. G. (39) iz Kragujevca podlegao je povredama u Kliničkom centru u Kragujevcu, dok je putnik u ovom vozilu I. G. (35) zadobila teške telesne povrede opasne po život.

Protiv V. M., koji je zbog zadobijenih teških telesnih povreda takođe zadržan na lečenjeu, biće preduzete mere krivične odgovornosti.

Obeležavanje „Evropske nedelje lokalne demokratije“

septembar 20, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Zajedno za Šumadiju daje punu podršku spremnosti grada Kragujevca da se ove godine prvi put uključi u obeležavanje „Evropske nedelje lokalne demokratije“ – manifestacije koja se svake godine u oktobru održava u svim zemljama članicama Saveta Evrope, rekla je na redovnoj pres konferenciji Slavica Saveljić, potpredsednica Inicijativnog odbora ZZŠ.

Skuptina_grada_Kragujevca_2_1_1
Cilj je da se ukaže na stepen demokratičnosti u lokalnim samoupravama i lokalnim politikama i da se preduzme niz konkretnih koraka kako bi se što više podigla svest građana i njihova uloga u donošenju odluka lokalne samouprava. Gradovi koji pokažu najbolje rezultate u promociji i podizanju nivoa ljudskih prava konkurišu za status grada sa dvanaest zvezdica, čime rame uz rame staju sa najevropskijim gradovima. Cilj Kragujevca je svakako da dobije ovo prestižno priznanje, naglasila je Slavica Saveljić .

„ Kragujevac nikada nije bio više napadan od strane centalnih vlasti i jedini je veliki grad koji je uspeo da odbrani principe lokalne samouprave, tako da je ovo u potpunosti odgovarajući trenutak za pridruživanje ovoj manifestaciji. Za Kragujevac je potpuno neprihvatljivo upodobljavanje lokalne vlasti , što je ne samo protivustavan čin, već je i u direktnoj suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnim sampoupravama, koju smo davno ratifikovali. Ako lokalnu samoupravu moramo da branimo apelima pred međunarodnim institucijama od ugleda onda je naša i moralna i politička obaveza da se pridružimo svakoj prilici koja pravi jasnu distancu od unutrašnje antievropske politike Aleksandra Vučića, a Evropska nedelja lokalne demokratije je svakako prava prilika za to.“

Kragujevac kao jedini slobodan grad u Srbiji mesecima trpi nezapamćen pritisak u finansijskom smislu iako se država Ustavom obavezala da će raditi na ravnomernom razvoju lokalnih samouprava. U Srbiji je danas potpuno jasno da lokalna samouprava predstavlja politički plen i jasno je da nije sistemski utemeljena, kaže potpredsednica ZZŠ i dodaje – „ Kad na vlasti imate politiku koja sve centralizuje i ne trpi razlike i svu moć koncentriše u jednom čoveku onda je obaveza svih pravih boraca za demokratiju da učine sve da odbrane njene principe .“

Lokalna samouprava je temelj i prapočetak svega, jer ona navikava građane da učestvuju u podizanju kvaliteta života. Cilj Evropske nedelje parlamentarne demokratije je da se smanji nezainteresovanost građana i da se podigne njihovo učešće u procesu donošenja odluka. Ako nema stvarne demokratije bez lokalne samouprave onda je velika obaveza lokalnih vlasti da edukuje građane. Do sada je kroz ovu aktivnost, 16 miliona ljudi u 110 gradova Evrope uzelo učešća i radilo na podizanju svesti građana u ličnom učešću u donošenju i kreiranju odluka.

ZZŠ kao građanska stranka želi da da doprinos nedelji demokratije i mi ćemo otvoriti naše prostorije i organizovati dan „ otvorenih vrata “ i tog dana građani će moći da postavljaju pitanja , daju sugestije i da razgovaraju o svom viđenju rešenja određenih problema i da kroz formu dijaloga razvijaju načine komunikacije sa ljudima koje su izabrali da ih zastupaju u parlamentu , ali isto tako i sa predstavnicima izvršne vlasti, zaključila je Slavica Saveljić .

Informativni centar ZAJEDNO

Radnički dočekuje Partizan

septembar 20, 2014 od Svetlana Timotijevic za Sport, Vesti sa 0 komentara

radnicki-fudbalPrema nepisanom sportskom pravilu, toliko puta potvrđivanom u srpskom fudbalu, najteže je igrati mečeve pre i posle tzv. velikih utakmica. Partizan je uspeo da reši rezultatski rebus protiv u Čukaričkog u prošlom superligaškom kolu, pa posle nekoliko dana otkine bod boljem i skupocenom Totenhemu, ali će odlična partija na otvaranju Lige Evrope dobiti na težini ako crno-beli u nedelju, protiv Radničkog 1923 u Kragujevcu, upišu šestu vezanu pobedu od početka domaćeg prvenstva.

Dvanaestoplasirani “crveni đavoli” nisu bauk za tim iz Humske, ali sigurno će gledati da profitiraju na protivnikovom velikom fizičkom i emotivnom trošenju u duelu s londonskim “pevcima”.

- Svakla dobra utakmica i bod u Evropi su velika satisfakcija i dobitak, ali nama je domaći šampionat uvek bio i biće prioritet. Uz dužno poštovanje domaćinu, nas u Kragujevcu zanima jedino pobeda. Želimo da ostanemo usamljeni na vrhu tabele – kaže Nikola Drinčić, sve bolji zadnji vezni Partizana, koji na “Čika Daču” ide bez povređenih Darka Brašanca i Vladimira Volkova.

Izvor/Autor: Danas/O.N.

Sunce, oblaci, kiša

septembar 20, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

images (1)U Kragujevcu pre podne promenljivo oblačno, sa sunčanim intervalima. U popodnevnim časovima moguće naoblačenje sa pljkuskovima. Maksimalna temperatura kretaće se oko 25°C. Za sutra meteorolozi najavljuju vreme slično današnjem sa neznatnim padom temperature.

Biometeorološke prilike mogu imati nepovolјan uticaj na srčane bolesnike i astmatičare. Bolovi u kostima i zglobovima, glavobolјa i neraspoloženje moguće su meteoropatske reakcije.

foto: Vivo

Bez struje

septembar 20, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

Zbog radova u trafostanici dana 22.09.2014. godine u vremenu od 09.00 do 12.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Petrovac (ul. 15.oktobra, Aleksinačka, Bare, Branka Gavele, Dušana Đorđevića, Jahorinska, Kulina, Milovana Vidakovića, Molerova, Petrovac, Remarkova, Samodreška, Velikoplanska, Verdijeva i Vinterhalterova).

strujaZbog radova u delu trase 10 kV dalekovoda pravac Sobovica (zamena izolatora/izolatorskih lanaca i prateće opreme) dana 22.09.2014. godine u vremenu od 09.00 do 13.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Sobovica – Farma.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 22.09.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Beloševac – Brđan mala (ul. Svetolika Janjića – deo, Golijska, Ivana Mažuranića, Banjalučka).

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (zatezanje mreže) dana 22.09.2014. godine u vremenu od 09.00 do 13.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Ilićevo – Košutnjački vis (ul. Novice Braščića, Košutnjačko brdo, Majdanska, Pekarska).

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvole obavljanje navedenih radova Elektrodistributivno preduzeće Elektrošumadija će blagovremeno obavestiti potrošače o ponovnom terminu isključenja.

Stranica 1 od 15612345...102030...Poslednja »
stan
vodic-za-ekupovinu
vodic-za-ekupovinu
vodic-za-ekupovinu
Anketa

Koliko često kupujete preko interneta ?

Pogledajte rezultate

Loading ... Loading ...
vodic-za-ekupovinu