www.kragujevac.co.rs

vodic-za-ekupovinu

Bez struje

septembar 30, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

strujaZbog radova na niskonaponskoj mreži (podizanje armirano-betonskih stubova) 1.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do povremenih prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Stanovo (ul. Marka Simovića, Veternička).

Zbog radova u delu trase 10 kV dalekovoda pravac Stragari (rekonstrukcija mreže) 1.10.2014. godine u vremenu  od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Gornji Stragari – Most, Ljubičevac, Vidojevac.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) 1.10.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do povremenih prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Korman – Igralište.

Zbog radova u trafostanici 110/10kV KG 005 Divlje polje (provera signalizacije) 1.10.2014. godine u vremenu od 10.00 do 11.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u ulicama – 2. srpskog ustanka, Atinska, Balkanska, Bosanska, Janka Jankovia Osinjaka, Lazara Mićunovića, Neznanog Junaka, Sušička, Vojvode Petra Bojovića, Cajgetova, Darinke Radović, Dr Marka Krstića, Jelene Karađorđević, Masarikova, Mlatišumina, Nobelova, Prijateljstva, Radeta Milosavljevića, Sime Paštrmca, Sunčani breg, Belodrimska, Bukureška, Dušana Jovanovića, Milorada Draškovića, Vinogradi – Denino brdo, Vukice Mitrović, Braće Ribnikar, Desankin venac, Jurice Ribara, Krste Hegedušića, Mičurinova, Nikole Savalijeva, Nikole Vujačića, Ristana Mehe, Sedam sekretara SKOJ-a, Sokobanjska, Stefana Zdravkovića, Svetolika Mladenovića, Vlade Bagata, Zore Jovanović, Žarka Zrenjanina, Bačvanska, Baranjska, Braće Sekulić, Kozaračka, Kralja Petra I, Pole Tešić, Donje Grbice, Kolubarska, Ljubiše Jovanovića, Milana Dedinjca, Omlad. radnih brigada, Orašačka, Save Dimitrijevića, Dalmatinska, Kazimira Veljkovića, Kralja Milana IV, Mirka Jovanovića, Prištinska, Dr Elizabete Rouz, Milentija Popovića, Josifa Pančića, Radoja Domanovića, Vojvode Putnika, Dače Stojanovića, Dragana Simića, Janka Veselinovića, Jevrema Markovića, Kosovska, Luja Pastera, Petra Petrovića-Pecije i Potporučnika Govedarice

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvole obavljanje navedenih radova Elektrodistributivno preduzeće Elektrošumadija će blagovremeno obavestiti potrošače o ponovnom terminu isključenja.

Osnivanje Predškolske ustanove ”Đurđevdan”

septembar 30, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Članovi Gradskog veća usvojili su danas Nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Predškolske ustanove ”Nada Naumović” i Nacrt Odluke o osnivanju Predškolske ustanove ”Đurđevdan” i uputili ih Skupštini grada na dalju nadležnost.

Untitled-4

Ovim Odlukama u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju kao i gradskoj Odluci o mreži predškolskih ustanova previđeno je da na teritoriji Kragujevca postoje dve predškolske ustanove-Nada Naumović i Đurđevdan u kojima neće biti više od 100 vaspitnih grupa kako Zakon i predviđa.

Članovi Gradskog veća usvojili su i Zaključak o prihvatanju Elaborata o ekonomskoj opravdanosti izdvajanja usluge ishrane dece iz nadležnosti ustanove ”Nada Naumović”.

Kako je pojasnio član Gradskog veća za socijalnu politiku i društvenu brigu o deci Vladan Jovanović Komisija, koja je formirana nakon odluke veća za izradu Elaborata, odradila je posao na osnovu preuzetih obaveza rukovodeći se parametrima koji čine cenu koštanja obroka, na osnovu dokumentacije dobijene od ustanove ”Nada Naumović”. Imali smo u vidu i pravne okvire-zakonska rešenja, podzakonske akte i pravilnike koji regulišu oblast pripremanja hrane u ovakvih ustanovama. Sve to saželi smo u jedan Elaborat koji znači pregled trenutnog stanja pripreme hrane sa svim problemima koji se odnose i na pripremu i na distribuciju, kao i pokazatelje koji daju okvire za eventualno izdvajanje pripreme hrane iz ustanove ”Nada Naumović”, rekao je Jovanović. On dodaje i da je Komisija dala i određenje rezerve koje zakonski okviri daju i uputila nadležne službe, Gradsko veće i Skupštinu grada u kom pravcu bi pravcu bi trebalo da se ide dalje u postupku razmatranja celishodnosti i necelishodnosti proizvodnje i distribucije hrane iz Ustanove ”’Nada Naumović”.

Data je i saglasnost na konačnu rang listu podnosilaca zahteva za poveravanje na čuvanje i uzgoj priplodnih junica iz gradskih robnih rezervi. Gradsko veće odobrilo je sredstva za jednokratnu novčanu pomoć poljoprivrednim proizvođačima-Milanu Andriću iz Vinjišta i Zoranu Milojeviću i Milanu Pavloviću iz Dobrače za štetu nastalu usled požara.

Udes u Divostinu

septembar 30, 2014 od Svetlana Timotijevic za Hronika, Vesti sa 0 komentara

policJutros, oko 07,10 časova, u mestu Divostin kod Kragujevca, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali teretno vozilo i autobus.

Na zaustavljeni autobus, koji se kretao iz Drače prema Kragujevcu, naletelo je teretno vozilo ”zastava” natovareno drvima. Vozač teretnog vozila i troje putnika iz autobusa (učenici starosti od 8 do 10) godina nalaze se u Kliničkom centru u Kragujevcu radi utvrđivanja eventualnih povreda i ukazivanja lekarske pomoći.

Uviđaj je u toku.

Uspeh plesnog kluba “Fiesta”

septembar 30, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Članice plesnog kluba «Fiesta» iz Kragujevca su u finalu i polufinalu svetskog prvenstvu u street dance show i svetskom kupu u disco dance plesovima ostvarili zapažene rezultate.

Untitled-3

Na svetskom prvenstvu koje se održalo u Češkoj, takmičilo se 2000 učesnika iz 15 zemalja, a mlade plesačice iz kluba Fiesta u Kragujevac su donele četiri pehara i to dva u kategoriji formacijskih plesova i dva u solo izvođenjima.

Čestitajući na značajnom uspehu, pomoćnik gradonačelnika Slavica Đorđević je na današnjem prijemu rekla da postignuti rezultati i ove godine pokazuju da iza njih stoji jedan veliki trud i rad i da radeći ono što vole, kroz plesno umetnički izraz predstavljaju grad na najlepši način.

Ona je istakla da grad Kragujevac podržava sve aktivnosti vezane za sport, a zadovoljstvo je još veće kada iza njih stoje rezultati i što su dobar primer drugima da se bave fizičkim aktivnostima. Imajući u vidu specifičnost ovog sporta koji iziskuje velike troškove i uprkos teškoj ekonomskoj situaciji plesni klub «Fiesta» uspeva da od 2005. godine ima svoje predstavnike na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima. «To postižemo zahavljujući deci u klubu koja su jaka i složna ekipa, roditeljima koji ih podržavaju i mojoj želji da ona učestvuju na takmičenjima jer je to najbolji put da plesači uz kvalitetan trening napreduju», navela je Jelena Alempijević, predsednik i trener kluba.

Na međunarodnom takmičenju u Češkoj učestvovale su devojčice koje su aktuelni državni prvaci u svim uzrasnim kategorijama i to u disco dance i show street dance plesovima, a posle svakog takmičenja cilj nam je da što više radimo i sledeće godine budemo još bolje, kaže Jelena Alempijević.

Proces uvođenja programskog budžeta

septembar 30, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Zakon o budžetskom sistemu je predvideo da izrada programskog budžeta od 2015. godine bude obaveza i za centralni nivo vlasti i za jedinice lokalne samouprave. Stalna konferencija gradova i opština, u okviru programa «Exchange 4» koji se sprovodi uz podršku EU, pruža direktnu podršku lokalnim samoupravama u procesu uvođenja programskog budžeta.

Untitled-2

Tim povodom, danas je u Kragujevcu, u zgradi Grada, održana regionalna radionica za predstavnike lokalnih samouprava koja ima za cilj da pruži neophodna uputstva i olakša proces izrade finalnog dokumenta.

SKGO ima zaista značajnu i odgovornu ulogu u uvođenju programskog budžeta na lokalni nivo. Dakle, ono za šta smo mi zaduženi je sačinjavanje liste programske strukture koju čine programi i programske aktivnosti, zatim definisanje indikatora za sve te programe i programske aktivnosti kao i utvrđivanje smernica odnosno veza između programskog budžeta i strateškog plana. Danas organizujemo šestu regionalnu radionicu od ukupno sedam koliko ih je planirano u prvom krugu. Planiramo da organizujemo tri kruga regionalnih radionica, što je ukupno 21 kako bismo svim lokalnim samoupravama pokušali da izađemo u susret da bismo što lakše ispunili ovaj proces. Jedan broj lokalnih samouprava u Srbiji već ima iskustva sa programskim budžetom, međutim veći je broj onih koje nemaju – kaže Sekretar odbora za finansije SKGO, Dunja Naić.

U okviru programa «Exchange 4», SKGO pruža direktnu podršku u deset lokalnih samouprava sa ciljem izrade finalnog Nacrta odluke o budžetu. Zbog ograničenih resursa, SKGO se opredelila da ostalim lokalnim samoupravama bude pružena podrška u vidu organizovanja regionalnih radionica i konferencija.

Prema rečima Dunje Naić, značaj programskog budžeta prvenstveno je transparentnost. Sa jedne strane to je poboljšanje efikasnosti i transparentnosti budžeta dok sa druge strane vrši se povezivanje strateških dokumenata lokalne samouprave sa budžetom. Jedan običan građanin koji nema toliko iskustva sa čitanjem i tumačenjem budžeta, kada bude otvorio ovaj dokument moći će da stekne uvid kako se troše sredstva – objašnjava Dunja Naić.

Kako objašnjava Vladimir Pavlović iz SKGO do sada je korišćen linijski ili linearni budžet i njegova prednost je u tome što nam na vrlo jednostavan način pruža informaciju o utrošenim sredstvima ali sa druge strane, ne i o efektima tog trošenja. Da bi odgovio na nedostatke linijskog budžeta, imamo budžet učinaka upravo izgrađen sa namerom da se unaprede performanse lokalnih vlasti u pružanju usluga, ali jedan od njegovih nedostataka je što ne meri učinke na nivou budžeta u celini, već samo pojedinačno. Programski budžet predviđa istovremeno praćenje ostvarenja rezultata i trošenja sredstava ali njegova primena zahteva prethodno definisanje dugoročnih ciljeva i povezanost strateških dokumenata lokalne samouprave sa budžetiranjem.

Prema rečima, Jasne Milojević, načelnika Gradske uprave za finansije grad Kragujevac je i do sada ispoštovao sva načela koja su bila propisana uputstvima za izradu budžeta od strane Ministarstva finansija odnosno Vlade Republike Srbije, a samim tim i zakonsku odredbu o programskom budžetu koja će se sprovoditi od 1. januara 2015. godine, dočekuje spremno. Podrška koju u ovom procesu pruža SKGO je veoma dragocena, posebno saveti i uputstva eksperata koji su bili gosti današnje regionalne radionice u Kragujevcu.

Koncert Shadow play

septembar 30, 2014 od Svetlana Timotijevic za Kultura, Vesti sa 0 komentara

skcU četvrtak, 02. oktobra u 20:00 sati u SKC-u, SKC Kragujevac u saradnji sa ansamblom Studio 6 organizuje seriju koncerata nove muzike. Drugi nastup koncertne sezone ansambla čini koncert Shadow play, izvođenje savremene muzike sa multimedijalnim elementima.

Učesnici:
Karolina Beter
Vladimir Blagojević
Nenad Marković
Teodora Stepančić
Milana Zarić

Shadow play:
Simon Steen-Andersen, History of my instrument- harfa i video
Mauricio Kagel, , Atem – truba
Matthew Shlomowitz, Letter pieces- ansambl
Jagoda Szmytka, Shadow play – harmonika
Karlheinz Stockhausen, Ypsilon- traverso flauta
Teodora Stepančić, Blindfolded Hangman- ansambl i video

Ansambl Studio 6 nastao je 2012. godine kada su se osnivači Nenad Marković i Milana Zarić vratili u Srbiju posle višegodišnjeg visokog školovanja i profesionalnih aktivnosti u oblasti savremene muzike u Holandiji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Sa muzičarima sličnog iskustva, oformljen je ansambl koji se zalaže za implementaciju evropskih tendencija u savremenoj muzici u okvire domaće kulture i obrazovanja. Prvi nastup ansambla odjeknuo je u domaćoj stručnoj i široj javnosti kao prvi u seriji koncerata i živih prenosa Trećeg programa Radio Beograda iz Studija 6 – a kao omaž ovom događaju ansambl je poneo ime Studio 6.

S obzirom da ansambl Studio 6 pruža mogućnosti nesvakidašnjih instrumentalnih kombinacija (truba, harfa, blok-flauta, harmonika, violončelo, elektronika…), programi su koncipirani tako da uključuju kako ostvarenja priznatih autora, tako i malo izvođena, eksperimentalna dela kompozitora različitih generacija. Cilj Studija 6 je da kreativno utiče na dijalog između slušanja, izvođenja i stvaranja u savremenoj umetničkoj praksi. Drugim rečima, ovaj neobični, modularni, dinamični sastav, posvećen je negovanju zvučnog prostora na razmeđi akustike i elektronike, određenosti i slučaja, notnog zapisa i performativne odluke.

Javno snimanje emisije „Iz glave“

septembar 30, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

U utorak 30. septembra, u Knjaževsko srpskom teatru u 20 časova, na redu je15. jubilarno javno snimanje emisije „Iz glave“, koje će nakon pozitivne procene bezbedonosnih rizika nositi naslov „Ponosno okupljanje“.

iz glave

U novom izdanju „Operetsko-kabaretskog-oratorijuma“, publika će imati priliku da vidi Fantastičnu Fatimu u njenom očaravajućem „reformsko-restruktuiranom“ trbušnom plesu i naravno „Orkestar za lociranje, uzbunjivanje i uznemiravanje gradjana“ sa gostima. Specijalni gost biće „gay kišobran“, a predstoji i uživanje u nezaboravnom „patriotsko-erotskom“ recitalu „On“, mladih i talentovanih recitatorki sa plodnih šumadijskih poplavljenih polja. Svima se ukazuje prilika da saznaju dugo čuvanu tajnu kragujevačke vode kojoj mnogi već godinama iz milošte tepaju „ćetkovača“, a uz  stare, proverene hitove poput „On me voli na svoj način“, publika će uživati u novim hitovima kao što su „Nanogica-Ceca blues“,  „Ašik voda ćetkovača“, „Okupljanje opozicije“, „Kad bih bio dečko“ i ostali.

Svi zainteresovani ulaznice mogu kupiti po ceni od 400 RSD, na biletarnici Teatra od 15-20 časova, a pre podne pre podne u Domu Omladine. Od ove predstave možete postati V.I.P. – vrlo izuzetan posetilac! Novost je da su u prodaji sezonske ulaznice za Operetsko-kabaretski-oratorijum “Iz glave”. Svi zainteresovani mogu da izaberu red i sedište i jednom mesečno, do kraja juna sledeće godine, uz svoju plastificiranu V.I.P. ulaznicu gledaju i slušaju Operetsko-kabaretskoi-oratorijum “Iz glave” i sada već slavni „Orkestar za lociranje, uzbunjivanje i uznemiravanje gradjana“ sa Miroslavom Miletićem u ulozi vokala.

Izvor/autor:GTO/Jasmina Marković Milenković

Prezentacija vina podruma “Janko” iz Smedereva

septembar 30, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

promocija-JANKO-13x18_WEBRestoran “Panorama” 2. oktobra u 20 časova organizuje prezentaciju vina podruma “Janko” iz Smedereva. Njihovo vino je proglašeno za najbolje na “Decanter world wine awards” za centralnu i istočnu Evropu 24. juna 2014. godine.

Podrum „Janko“od 2006. godine  na 7 hektara sopstvenih vinograda gaji šardone, traminac, rizling, kaberne sovinjon, merlo i kaberne fran.Vina se neguju u inoks sudovima i barik buradima od 225 litara, a kapacitet podruma je 45.000 litara.

Pregršt osvojenih nagrada i medalja na domaćim i evropskim sajmovima su potvrdile kvalitet vina ovog podruma, a vlasniku podruma – Vasić Draganu je 2009. godine pripala titula „Vinskog despota“, kao apsolutnom pobedniku 122. „Smederevske jeseni“.

Na meniju su: Mix sireva “Sauvignon blanc”; Taljatele “Sicilijana”; Rozbif “ Provencale”. Sve to je upotpunjeno vinima :“ Smederevka”, “ Misija Barique” Chardonnay i “ Zavet” Cabernet sauvignon. Cena menija je 1.750 RSD.

Izvor/autor: GTO/Biljana Josifović

Na današnji dan

septembar 30, 2014 od Svetlana Timotijevic za Ostalo, Vesti sa 0 komentara
Milan Rakić

Milan Rakić

1452. - Odštampana je prva knjiga.

1630. - Prvi put je izvršena smrtna kazna u SAD-u.

1791. - U Beču je premijerno izvedena Mocartova opera “Čarobna frula”.

1876. - Rođen je srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata, Milan Rakić, reformator stiha i veliki znalac jezika, član Srpske kraljevske akademije, predsednik srpskog Pen kluba. Posle završenih studija prava u Parizu, radio je u Beogradu kao činovnik, a od 1904. bio je u diplomatskoj službi. Pojavio se u javnosti 1903. zbirkom “Pesme”, kao potpuno izgrađen pisac, misaon i osećajan, pesnik unutarnjih nemira i sukoba, čiji pesimizam potiče od intelektualnog razmišljanja o prolaznosti sveta. Objavio je 1912. zbirku “Nove pesme” i 1936. “Pesme”. Pedesetak pesama, koliko je ukupno napisao, odlikuje se elegancijom i savršenstvom forme i spada u vrh srpske lirike 20. veka, poput pesama “Na Gazimestanu”, “Jefimija”, “Dolap”, “Simonida”, “Napuštena crkva”, “Orhideja”, “Ljubavna pesma”, a njegove pozorišne kritike izraz su zadivljujuće eruducije i pouzdanog suda.

1912. - Srbija i Bugarska objavile su mobilizaciju za rat protiv Otomanskog carstva koji je nazvan Prvim balkanskim ratom. U bitkama od oktobra 1912. do maja 1913, protiv Turaka su se borile i Grčka i Crna Gora, a rat je završen oslobađanjem balkanskih naroda od turske vlasti.

1918. - Bugarska armija kapitulirala je u Prvom svetskom ratu, pošto je na granice Bugarske izbila srpska vojska koja je posle proboja Solunskog fronta presekla bugarske trupe na dva dela i potpuno ih slomila.

1935. - U Bostonu je premijerno izvedena opera “Porgi i Bes” Džordža Geršvina.

1941. - Završen je tzv. krvavi marš, u kojem su Nemci u Drugom svetskom ratu više od 5.000 Šapčana – za kaznu zbog pomoći partizanima tokom borbi u Mačvi – doterali na Savski most, gde su neke ubili i bacali u reku, druge gonili da trče, pa ih malaksale ubijali. Preživele su vratili u Šabac i deo streljali, a ostale zatvorili u novoformirani logor.

1947. - U Beogradu je osnovana jugoslovenska organizacija partizanskih ratnih veterana u Drugom svetskom ratu – Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.

1955. - Džejms Din, američki glumac, poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Ostao je upamćen kao simbol uznemirene i pobunjene mladosti. Filmovi: “Istočno od raja”, “Buntovnik bez razloga”, “Div”.

1966. - Bocvana je dobila nezavisnost od Velike Britanije.

1999. - Policija je u Beogradu, druge večeri zaredom, silom suzbila mirne demonstracije nekoliko desetina hiljada pristalica opozicione koalicije Savez za promene, povredivši desetine građana. Opozicione stranke Srbije zaključile su ranije tog dana da su vanredni izbori, pod uslovima usklađenim s međunarodnim standardima, najbrži i najracionalniji izlaz iz krize.

 

i danas sunčano i toplo

septembar 30, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

drvoU Kragujevcu danas jutro sveže, tokom dana sunčano i toplo. Maksimalna temperatura kretaće se oko 23°C. Sutra vreme slično današnjem.

Nastavlјa se povolјan uticaj biometeoroloških prilika na većinu hronično obolelih. Blagi oprez se savetuje astmatičarima i srčanim bolesnicima. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolјe i poremećaja sna. Preporučuje se boravak na otvorenom uz umerenu fizičku aktivnost.

Stranica 1 od 16212345...102030...Poslednja »
stan
stan
vodic-za-ekupovinu
vodic-za-ekupovinu
vodic-za-ekupovinu
Anketa

Koliko često kupujete preko interneta ?

Pogledajte rezultate

Loading ... Loading ...
vodic-za-ekupovinu