www.kragujevac.co.rs

vodic-za-ekupovinu

Kreativni kurs gitare u SKC-u

septembar 2, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

skcU Studentskom kulturnom centru Kragujevac počinje novi ciklus prijavljivanja za Kreativni kurs gitare koji organizuje Gitar Art Festival u nameri da osobama svih uzrasta omogući brzo i jednostavno učenje sviranja gitare.

Prijavljivanje će se vršiti do 14. septembra, radnim danima od 9:00 do 14:00 a sve informacije mogu se dobiti i putem telefona 034335050 ili 034336122.

Upis je 14. septembra u 21h u Skc Kragujevac, za kad je zakazano predstavljanje KKG od strane organizatora a za kojim sledi koncert jednog od najreprezentativnijih brazilskih gitarista – Daniel Marquesa.

Kreativni kurs Gitare je zamišljen kao projekat koji uvodi u savremene tehnike akustične i klasične gitare. Zasnovan je na specifičnom programu koji se već petnaest godina uspešno koristi na jednoj od najprestižnijih muzičkih akademija Indiana Universety Jacobs School of Music.Kreativni Kurs Gitare sadrži četiri nivoa tj. kursa, koja omogućavaju kontinuirano usavršavanje i napredovanje kroz produbljivanje znanja savremenih tehnika i stilova akustične i klasične gitare.

Prvi Kreativni Kurs Gitare. Program uključuje: učenje osnovnih akorada u prvoj poziciji, bare akorada, učenje čitanja nota i tablatura na gitari, učenje tehnika fingerstajl, kao i osnove muzičke teorije.

Drugi Kreativni Kurs Gitare uključuje: produbljivanje znanja savremenih tehnika fingerstajl i klasične gitare kroz prošireni repertoar poznatih pop/rock i klasicnih kompozicija, kao i produbljivane znanja u čitanju tabulatra i tradicionalnog notnog sistema.

Treći i četvrti nivo (Re)Kreativnog Kursa Gitare odnosi se na mastere u oblasti rock, klasičnog, flamenko i jazz stila.
Tokom kursa polaznici će pored specifične muzičke edukacije imati priliku i da razvijaju kulturu kritičkog slušanja muzike kroz organizovane odlaske na koncerte Gitar Art Festivala, a takođe i kroz sviranje profesora gitare na samom času.

Kurs je koncipiran tako da kroz zajedničko druženje i učenje, stvara pozitivnu atmosferu i podsticaj kreativnosti među vršnjacima.

Kreativni Kurs Gitare je koncipiran tako da svaki nivo traje jedan ili dva semestara.

Mesečni troškovi pohađanja Kreativnog Kursa Gitare iznose 3000 dinara.

Obuhvata 32 ili 64 nastavne jedinice (časovi se održavaju dva puta nedeljno u trajanju od 55 minuta), zatim grupnu nastavu (10 – 12 polaznika u svakoj grupi). Podrazumevaju učenje klasičnog, rock, jazz i zabavnog izabranog repertoara. Sam kurs se prati uz uz nastavni materijal i specifičan udžbenik namenjen polaznicima, kao i mogućnost iznajmljivanja, korišćenja sopstvene ili kupovine nove akustične ili klasične gitare po povoljnijoj ceni.

Aktivnosti SPO u prethodna dva meseca

septembar 2, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

DSCN1944 mmmNa sinoć održanoj sednici Gradskog odbor SPO Kragujevac sumirane su aktivnosti u prethodna dva meseca, analizirana je politička situacija u Kragujevcu i dati su zadaci predsednicima resornih odbora koje treba sprovesti do 15. oktobra 2014. godine.

Data je odlična ocena sprovedenoj akciji “Daj krv, osećaj se kraljevski”, koju je 25. jula organizovala Sekcija davaoca krvi pri Gradskom odboru SPO Kragujevac, kada je dragocenu tečnost u prostorijama Kliničkog centra dao 31 član kragujevačkog SPO.

Na sednici je konstatovan prijem 137 novih članova SPO u Kragujevcu tokom jula i avgusta 2014. godine, a članovi Gradskog odbora SPO Kragujevac složili su se da je dosledna politika u službi građana Kragujevca organa stranke, odbornika SPO u Skupštinada Kragujevca, zamenika predsednika Skupštine grada Milana Uroševića i članova Upravnih i Nadzornih odbora u gradskim preduzećima, rezultirala da stranka dobija na poverenju među potencijalnim biračima.

2. septembar 2014. Informativna služba SPO Kragujevac

Bez struje

septembar 2, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

strujaZbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 03.09.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Beloševac – Brđan mala (ul. Svetolika Janjića – deo, Golijska, Ivana Mažuranića).

Zbog remonta trafostanice dana 03.09.2014. godine u vremenu od 09.00 do 12.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Crvena zvezda (ul. Baje Sekulića, Belodrimska, Borivoja Glišića, Dragoljuba Petrovića, Episkopa Mihaila Uroševića, Ilije Kikovića, Jaroslava Černija, Krste Hegedušića, Mainićka, Majke Jugovića, Majke Jugovića, Miladina Prljevića, Mite Cenića, Nikole Savalijeva, Nikole Vujačića, Oplenačka, Opornica, Peđe Milosavljevića, Poskurice, Pribojska, Slobodana Principa, Surepova, Svetolika Mladenovića, Veliko brdo, Vinogradarska, Vinogradi – Denino brdo, Vinogradi kod jezera, Šarla Bodlera, Šumarice, Andre Gavrilovića, Dragiše Vitoševića, Homerova, Miloja Kneževića, Prokupačka, Radoja Radovanovića, Slobodana Markovića i Vinogradi).

Zbog godišnjeg remonta TS 110/35 kV KG 0024 Stragari u Stragarima dana 04.09.2014. godine u vremenu od 09.00 do 13.00 sati doći do prekida u isporuci el. energije potrošačima u Stragarima, Masloševu, Vlakči, Ramaći, Kamenici, Maloj Vrbici, Kotraži, Ljubičevcu i Koletini.

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvole obavljanje navedenih radova Elektrodistributivno preduzeće Elektrošumadija će blagovremeno obavestiti potrošače o ponovnom terminu isključenja.

Uhapšena osoba koja se sumnjiči za ubistvo

septembar 2, 2014 od Svetlana Timotijevic za Hronika, Vesti sa 0 komentara

PolicijaNa lokalnom putu u selu Badnjevac kod Batočine, 30. avgusta 2014. godine, u popodnevnim satima, pronađeno je beživotno telo B. K. (62) iz ovog mesta. Tokom vršenja uviđaja uočene su povrede u predelu glave, što je dovelo do sumnje da se radi o ubistvu.

Nakon intenzivnog operativnog rada, kragujevačka kriminalistička policija je uhapsila osobu za koju se sumnja da je ubila B. K. Radi se o S. S. (36) iz Kragujevca, kome je određena mera zadržavanja u trajanju do 48 sati.

On će u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, biti sproveden zameniku Višeg javnog tužioca u Kragujevcu.

Predstava SKC-a na festivalu „Urban fest“ u Nišu

septembar 2, 2014 od Svetlana Timotijevic za Kultura, Vesti sa 0 komentara

490x370_jeaU sredu, 03. septembra,  na 10. Međunarodnom festivalu „Urban fest“ u  Nišu, predstaviće se Akademsko pozorište SKC-a iz Kragujevca sa predstavom  „Lari Tompson-tragedija jedne mladosti“ u režiji Miroslava Petrovića.

U organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš i Akademskog pozorišta SKC-a, je međunarodni festival koji okuplja studentska- akademska pozorišta i predstavlja najbolje predstave iz godišnje produkcije u Srbiji i regionu.

Festival se organizuje desetu godinu za redom i od tradicionalnog već je postao septembarsko obeležje Grada Niša. Kroz svoju koncepciju, URBAN FEST povezuje 5 Gradskih opština i njihove prostore u jednu veliku pozorišnu scenu na kojoj se, tokom 5 dana trajanja prikaže 10 različitih predstava iz domaće i strane produkcije.

Predstave se igraju na najrazličitijim mestima, biranim i u skladu sa samom tematikom predstava, ali uvek otvorenim prostorima koji razbijaju scensku barijeru između glumaca i publike i omogućavaju da što veći broj nišlija može da uživa u ovom Festivalu. Poseban akcenat stavlja se i na to da se u funkciju kulture, kao prostori, iskoriste i angažuju do tada neprepoznata ili zapuštena mesta u Gradu i na taj način pokaže njihov celoviti potencijal.

URBAN FEST, svake godine, okupi preko 100 glumaca i umetnika iz Niša, Srbije i regiona i direktno utiče i na povezivanje i umrežavanje mladih amatera i budućih profesionalaca.

U prostorima koji nisu tipični za izvođenje pozorišnih komada nastupaće i glumci iz Loznice, Banja Luke, Skoplja, Prištine, Beograda, Prokuplja, Niša i Kuršumlije

URBAN FEST je takmičarski festival, sve predstave su prethodno žirirane a tročlani žiri dodeljuje i nagrade za glumce po ugledu na Filmske susrete :

Gran pri nagrada Ćele Kula – za najbolje glumačko ostvarenje u celini
Car Konstantin i Carica Teodora – za najbolju glavnu mušku i žensku ulogu
Naisa –nagrada za najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu

Predstave pozorišnih akademaca ocenjivaće žiri kojim će predsedavati Mimi Tanevska, profesor dramskih umetnosti iz Skoplja, Ivana Savić, scenografi i Dejan Gocić, dramski umetnik.

Foto: Juznevesti

Otrovne gumice

septembar 2, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Britanska firma “Entertejner”, najveći lanac prodavnica igračaka u Velikoj Britaniji, povukla je iz prodaje gumice za pravljenje popularnih narukvica i sitnih igračaka nakon što je otkriveno da sadrže kancerogene hemikalije.

gumice

One sadrže 40 odsto ftalata, materije koje, po propisima EU, može u proizvodu da bude najviše 0,1 odsto.

Kod nas mnogo dece pravi narukvice od istih ovih gumica, a Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača upozorava da njihov kvalitet u Srbiji niko nije kontrolisao.

“Nažalost u Srbiji niko ne kontroliše sastav ovih proizvoda, još otkako se ukinula Agencija za hemikalije. Zbog toga mnogi proizvodi ulaze na naše tržište bez kontrole”, kaže Papović.

Prema njegovim rečima, kada je reč o samim gumicama, informaciju da sadrži kancerogene hemikalije još nije potvrdila RAPIS (nadležno telo EU), i zbog toga se ova informacija u našoj državi još uvek uzima sa rezervom.

“Ne znamo kako su dospele na naše tržište, verovatno kao i mnoge patike i odeća, možda je čak reč o negativnoj kampanji”, kaže Papović i dodaje da Srbija kada je reč o uvozu, želi da ima dobru saradnju sa svim zemljama ali i želi da taj uvoz bude kontolisan kako potrošači ne bi bili dovedeni u zabludu.

Izvor: 021.rs

Foto: Facebook

Školski pribor i knjige za decu romske populacije

septembar 2, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Deca romske populacije koja ove godine polaze u pripremni predškolski program i prvi razred osnovne škole danas su od grada Kragujevca i Obrazovno kulturne zajednice Roma «Romanipen» dobili školski pribor i udžbenike.

Untitled-15

«Ovo je tradicionalna akcija koju uz podršku lokalne samouprave realizujemo već sedam godina u cilju uključivanja romske dece u obrazovni sistem», rekao je Božidar Nikolić, izvršni direktor OKZ «Romanipen».

U okviru projekta «Materijalna podrška za uključivanje i opstajanje romske dece i učenika u redovnom obrazovnom sistemu u gradu Kragujevcu», za 116 predškolaca i prvaka pripremljeni su rančevi, udžbenici, radne sveske i pernice.

Svečanom uručenju školskog pribora koji je organizovan danas u prostorijama Crvenog krsta, prisustvovali su i Lela Petrović, načelnik Odeljenja za socijalnu zaštitu i društvenu brigu o deci Gradske uprave i Radojko Damjanović, načelnik Školske uprave Kragujevac.

Inače kroz ovaj zajednički obrazovno socijalni program grada Kragujevca i Obrazovno kulturne zajednice «Romanipen», do sada je opremljeno 698 romske dece, od toga 375 predškolaca i 323 đaka prvaka.

Grad daruje prvacima

septembar 2, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

U prvi razred osnovne škole, u Kragujevcu je danas krenulo 1627 prvaka za koje je lokalna samouprava obezbedila poklone.

Untitled-14

U okviru tradicionalne akcije, prvaci će od grada Kragujevca dobiti na poklon knjigu “Prvarica“, a u saradnji sa trgovinskim lancem “Idea“ svim prvacima obezbeđen je i poklon paket sa školskim priborom i sveskama.

Školskoj priredbi povodom početka školske godine i prijema prvaka u OŠ “Svetozar Marković“ i svečanom uručenju poklona, prisustvovali su Dragoslav Milošević, član Gradskog veća za obrazovanje, kulturu i informisanje i predstavnici kompanije “Idea“.

Rekonstruisana škola u Gornjoj Sabanti

septembar 2, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Početak nove školske godine lokalna samouprava grada Kragujevca obeležila je otvaranjem renoviranih prostorija osnovne škole u Gornjoj Sabanti, odnosno izdvojenog odeljenja OŠ «Svetozar Marković» u ovom selu.

Untitled-13

U saradnji sa italijanskom nevladinom organizacijom «Ne bombe, već karamele» i Jedinstvenim sindikatom «Zastava» rekonstruisan je stari školski objekat sagrađen još 1928. godine u okviru koga je uređena fiskulturna sala i kabinet za hemiju i biologiju koji do sada nije bio u funkciji.

Tim povodom, školu su danas posetili Dragoslav Milošević, član Gradskog veća za obrazovanje, kulturu i informisanje i Rajko Blagojević, predsednik Jedinstvenog sindikata «Zastava». Vrednost izvedenih radova koje je finansirala italijanska organizacija «Ne bombe, nego bombone» je oko 12 000 evra, dok će lokalna samouprava opremiti fiskulturnu salu i kabinete.

Prema rečima Tatjane Marinković, direktorke OŠ «Svetozar Marković», ova donacija ima veliki značaj pogotovu zbog toga što ova škola do sada nije imala salu ѕa fizčko vaspitanje, pa se nastava iz ovog predmeta odvijala u školskom dvorištu.

Italijanska nevladina organizcija «Ne bombe, nego bombone» jedan je od najprepozatljivijih donatorskih organizacija u Kragujevcu koja već 15 godina podržava različite projekte od usvajanja dece Zastavinih radnika «na daljinu» do do ulaganja u objekte koji imaju socijalni ili obrazovni značaj, posebno na prigradskom području.

Inače, izdvojeno odeljenje OŠ “Svetozar Marković“ u Gornjoj Sabanti je osmogodišnja škola sa odeljenjem za decu predškolskog uzrasta, i nju pohađa oko stotinu đaka iz šest okolnih sela.

Promocija lista Danas u Kragujevcu

septembar 2, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

U susret vernim čitocima, list “Danas“ organizovao je juče u Pešačkoj zoni, tradicionalni susret sa Kragujevčanima. Pored promocije lista i specijalnog dodatka povodom početka školske godine to je ujedno bila i prilika za promociju izdanja DAN GRAF – a. Naime, kupovinom današnjeg broja čitaoci su na poklon dobijali knjigu. Reč je o 20 – tak naslova, izdanjima DAN GRAFA mada ima i naslova drugih izdavača sa kojima list “Danas“ sarađuje.

Untitled-12

Ovo je prilika, rekao je Dušan Mitrović direktor DAN GRAF – a, ne samo da nagradimo verne čitoce lista i one koji će to tek postati, nego i da razgovaramo sa građanima i čujemo njihove sugestije i primedbe. Ovu vrstu promotivnih akcija negujemo već nekoliko godina i do sada smo obišli više od 50 gradova u Srbiji.

Poseta Kragujevcu bila je prilika i za susret sa predstavnicima lokalne samouprave, a prijem su za direktora DAN GRAF – a Dušana Mitrovića i dopisnika lista “Danas“ iz Kragujevca Zorana Radovanovića organizovali Saša Milenić predsednik Skupštine grada i Nebojša Vasiljević član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa. Na prijemu je, pored ostalog, bilo reči o dosadašnjoj saradnji, važnosti obrazovanja ali i o aktuelnom medijskom trenutku u Srbiji.

Tom prilikom Milenić je podsetio na zalaganje grada Kragujevca za osnivanje regionalnih javnih servisa odnosno prava lokalnih samouprava da se kroz zakonske okvire udruže oko elektronskih medija koji imaju kapacitete da nose regionalni nivo informisanja. Iako su urađene sve potrebne studije i strategije, sve do samog Zakona, došli smo u stiuaciju da je država odlučila da se povuče iz medija. To ne zvuči loše kao rečenica, istakao je Milenić, ali smo iznenađeni što se država povlači iz medija u kojima nije vlasnik odnosno iz lokalnih medija koje praktično prodaje. Istovremeno, ne pokazuje tendenciju da se povuče iz medija u kojima jeste vlasnik, pošto nacionalni javni servisi ostaju na budžetu. Ta neprincipijelnost nas ne iznenađuje, s obzirom na iskustva sa takvim timovima u toj oblasti. Mi se nećemo štedeti u zastupanju tih tema jer ostajemo na stanovištu da je sloboda javnog informisanja prvi, elementarni uslov svake druge slobode, naglasio je Saša Milenić.

Stranica 1 od 14612345...102030...Poslednja »
stan
stan
vodic-za-ekupovinu
vodic-za-ekupovinu
vodic-za-ekupovinu
Anketa

Koliko često kupujete preko interneta ?

Pogledajte rezultate

Loading ... Loading ...
vodic-za-ekupovinu