www.kragujevac.co.rs

vodic-za-ekupovinu

Bez struje

strujaZbog remonta trafostanice dana 24.07.2014. godine u vremenu od 09.00 do 13.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Kozujevo (ul. Đerdapska, Bilećanska, Božidara Kuzmanovića, Borivoja Agatonovića, Bujanovačka, Crnogorskih bataljona, Jovana Jagodića, Kraljevačkog bataljona, Ljubomira Jovanovića, Malajnička, Male Pčelice, Mileve Divac, Solunska, Somborska i Staroplaninska).

Zbog seče rastinja pored dela trase mreže niskog napona dana 24.07.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Kotraža.

Zbog seče rastinja pored dela trase mreže niskog napona dana 24.07.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Donja Sabanta – Džepari.

Zbog radova pored dela trase 10 kV dalekovoda pravac Gornje Jarušice (premontiravanje stubova) dana 24.07.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Gornje Jarušice.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 24.07.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Masloševo – Radičevići.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 24.07.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Lepenica III (ul. Uskočka, Sarajlina).

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvole obavljanje navedenih radova ED Elektrošumadija Kragujevac će naknadno obavestiti potrošače.

“Daj krv, osećaj se kraljevski”

krvSekcija davaoca krvi pri Gradskom odboru Srpskog pokreta obnove Kragujevac organizuje u petak, 25. jula 2014. u vremenu od 8:00 do 10:00 časova, veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Službe za transfuziju krvi Kliničkog centra Kragujevac.

SPO kao nacionalno odgovorna stranka i na ovaj način pomaže svojim sugrađanima , ali i svima koji gravitiraju Kliničkom centru Kragujevcu. Akcijom davanja krvi pod sloganom “Daj krv, osećaj se kraljevski”, Gradski odbor SPO Kragujevac pridružuje se letnjoj kampanji davalaštva krvi, jer je cilj da kragujevačka banka krvi bude stabilnija, naročito u letnjim mesecima, kada se često javi deficit krvi.

U toku je postupak da Sekcija preraste u Klub dobrovoljnih davaoca krvi, budući da u kragujevačkom ogranku SPO postoji veliki broj članova koji su višestruki davaoci krvi i trombocita.

Do sada je za akciju prijavljeno oko 50 davaoca krvi, a svi koji žele mogu da dođu i daju krv u petak u Kliničkom centru ili da se jave Sekciji na mejl spokragujevac@yahoo.com.

FAS dodelio poklone i poželeo srećan početak škole đacima prvacima, deci svojih zaposlenih

Svim đacima prvacima, deci zaposlenih,  kompanija FIAT Automobili Srbija (FAS), danas je uručila prigodne poklone za srećan polazak u školu. Događaj je upriličen u krugu fabrike FAS u Kragujevcu za preko 140 budućih đaka prvaka, koji će u septembru krenuti u školu.

KOC_4949

Izuzetno nam je drago što vidimo ovako veliki broj dece, jer je polazak u školu nešto što se pamti čitavog života. Ovo su simbolični pokloni za sve buduće đake prvake, a FAS će i nadalje, kroz čitavo njihovo školovanje biti uz njih“ rekao je gospodin Frančesko Čanča (Francesco Ciancia), direktor fabrike FAS.

Poklonima je obradovano 139 dece zaposlenih iz kompanije FAS, kao i 4 đaka prvaka iz kompanija FIAT servis i Manjeti Mareli, kao deo FIAT Grupacije. Najviše đaka prvaka, deca su zaposlenih u FAS-u i to u pogonima Montaže i Karoserije. Pokloni se sastoje od ranca 2 u 1 za dečake i devojčice, trodelne komplet pernice, 6 malih i 2 velike sveske.

Likovna kolonija u Crkvenoj porti u Brzanu

U okviru jubilarnog dvadesetog sabora “Sveti prorok lija”, 19. jula u Crkvenoj porti u Brzanu, otvorena je još jedna likovna kolonija u kojoj je učešće uzelo devet umetnika.

1

Manifestacija se i ove godine održava u organizaciji Crkvene opštine Brzan I KTC “Dositej Obradović” Batočina, a pod pokroviteljstvom opštine Batočina.

Pored likovne kolonije, koja će trajati do 25.07.2014. Sabor je i ove godine obogaćen takmičenjima u ribolovu I gadjanju glinenih golubova.

Izložbu slika likovne kolonije “Sveti prorok lija” posetioci će moći da vide 2.avgusta  u sali Crkvene porte u Brzanu. Pored sika moći će da uživaju u rukotvorinama “Zlatnih ruku” Batočine, ali I u drugim sadržajima-takmičenju u višeboju,takmičenju u kuvanju gulaša, a za večernje časove predvidjen je bogat kulturno-umetnički program.

Izvor: SO Batočina

Dvodnevna akcija sklanjanja pasa lutalica u Batočini

Untitled-1Obaveštavaju se meštani opštine Batočina da će se, u okviru redovnog sklanjanja pasa lutalica predviđenog Planom i programom Fonda za komunalnu delatnost opštine Batočina, sprovesti dvodnevna akcija sklanjanja pasa lutalica u Batočini 23.07.2014. godine u ranim večernjim časovima i 24.07.2014. godine u ranim jutarnjim časovima, za koju je angažovano Komunalno javno preduzeće „Đunis“ iz Uba.

Opštinska uprava opštine Batočina

I dalje bez rešenja u Autosaobraćaju

logo_velikiZahtev za raskid kooperantske saradnje između Autosaobraćaja (AS-a) i firme Autoprevoz „Janjušević“ iz Priboja juče je, na glavnoj autobuskoj stanici u Kragujevcu, u prisustvu direktora AS-a Miroslava Petrovića, potpisao 101 radnik kragujevačkog preduzeća. Radnici AS-a juče su od nadležnih u preduzeću i državi zatražili i da se prihvati ostavka koju je direktor Petrović, prema informaciji iz Samostalnog sindikata podneo 18. jula.

Direktor Petrović minulih dana je u lokalnim medijima, istovremeno, i potvrđivao i demantovao informaciju o svojoj ostavci. On je, naime, tvrdio da je pod pritiskom 30-ak radnika koju su, kako je navodio, upali u njegovu kancelariju 18. jula podneo ostavku, ali je pritom naglašavao da ostavku može da podnese samo Nadzornom odboru preduzeća.

Nevolja je, međutim, što je i predsednik Nadzornog odbora Vladimir Dženopoljac nedavno podneo ostavku na tu funkciju, pa nije jasno da li i kako taj organ upravljanja u AS-u uopšte funkcioniše. Kako bilo, zatečenoj javnosti nikako nije jasno da li se direktor Petrović 18. jula „malo šalio“ kada je pred radnicima potpisivao ostavku, ili je, pak, u međuvremenu promenio mišljenje.

Nezadovoljni radnici AS-a juče su od Vlade Srbije ponovo zatražili novi socijalni program za sve koji žele da napuste preduzeće, kao i isplatu zaostalih zarada i drugih prinadležnosti. U Samostalnom sindika tog preduzeća kažu da nije nemoguće da bi, uz podsticaje novog socijalnog programa, preduzeće napustilo više od 100 od 158 preostalih radnika.

Podsetimo, nekad ugledna firma, kragujevački AS počeo je da propada početkom 90-ih prošloga veka, ponajviše zahvaljujući mahinacijama ranijih direktora, koji su u više navrata i hapšeni. Pravi zastoj u poslovanju nastao je sredinom oktobra prošle godine kad je većina zaposlenih, predvođena Slobodnim sindikatom, stupila u generalni štrajk.

Radnici koji su juče potpisivali zahtev za prekid saradnje sa „Janjuševićem“ smatraju da je poslovni odnos sa tom pribojskom firmom štetan za AS, jer ona nema kapaciteta da „pokrije“ sve međugradske i međumesne linije kragujevačkog prevoznika, niti može da uposli sve radnike. U Slobodnom sindikatu AS-a tvrde, međutim, da saradnja sa „Janjuševićem“ nije štetna, te da svi radnici AS-a koji to žele mogu da pređu u pribojsku firmu.

Izvor/autor: Danas/R.Z.

“Izbori” u Lekarskoj komori Srbije

heading-2-wpPrivatni lekari Srbije neće priznati nelegalne i nelegitimne “izbore” u Lekarskoj komori Srbije (LKS), kao ni jučerašnju nelegitimnu Skupštinu u Kragujevcu, gde se biraju direktor i ostali organi LKS.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja, Skupštinu Lekarske komore Srbije bojkotovalo je 30.000 srpskih lekara i zatražilo od Vlade Srbije da se uvede prinudna uprava u Komoru zbog korupcije i kriminala.

Upućen je i zahtev da se javnost obavesti gde je nestalo 30 miliona evra lekarskih članarina, navodi se. Dodaje se da su zahtev uputili Srpsko lekarsko društvo Srbije, Privatni lekari Srbije, Regionalna lekarska komora Vojvodine, Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i druga strukovna udruženja.

Udruženje privatnih lekara predložilo je i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da primi delegaciju srpskih doktora i da se otvori javni dijalog o stanju u srpskom zdravstvu i neophodnim EU reformama.

Kako je preneo RTS, za novog direktora Lekarske komore Srbije juče je u Kragujevcu izabran  direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Dragan Delić.

Delić je na mesto direktora izabran juče na sednici Skupštine Lekarske komre Srbije u Kragujevcu. Za njegove pomoćnike izabrani su doktorka Radmila Janković, hematolog internista iz Požarevca i doktor Nenad Đoković, ortoped iz Kragujevca.

Delić je rekao da će lekarska članarina koja godišnje iznosi 600 miliona dinara umesto za dnevnice i službena putovanja ubuduće biti korišćena i za stipendiranje najboljih studenata, lekara volontere i usavršavanje mladih lekara.

Dosadašnjoj direktorki LKS Tatjani Radosavljević istekao je drugi mandat i nije mogla više da se kandiduje, a delegati Skupštine birali su izmedu Delića i Slađane Ilić, pomoćnice direktora Opšte bolnice u Ćupriji.

Izvor: Blic

Foto:LK Srbije

Nerešen status neraspoređenih radnika Niskogradnje

Jkp_niskogradnja_kgNeraspoređeni radnici JKP „Niskogradnja“, koji od početka minule sedmice protestuju ispred zgrade gradske uprave, zahtevajući isplatu 18 zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica, povezivanje radnog staža, te rešavanje radnog statusa, odustali su juče od najavljene radikalizacije pobune zbog političke situacije u gradu uzrokovane inicijativom Srpske napredne stranke za promenu lokalne vlasti.

- Nastavićemo miran protest do daljeg, s time što smo od radikalizacije protesta odustali samo privremeno, i što ne odustajemo ni od jednog našeg zahteva. I dalje, naime, insistiramo da nam se isplate sve zaostale zarade, nakon čega možemo da razgovaramo o predlogu gradonačelnika Veroljuba Stevanovića za naše raspoređivanje po drugim lokalnim javnim preduzećima, i to pod uslovom da ponuđeni poslovi budu u skladu sa našom školskom spremom, rekao je juče našem listu Bojan Nedeljković, predstavnik preostalih radnika „Niskogradnje“.

On je juče od nadležnih u gradskoj upravi zatražio da prokomentarišu najnovije (ne)zvanične informacije, prema kojima su izmirena potraživanja najvećim dobavljačima „Niskogradnje“, isplaćena većina zaostalih zarada nekadašnjim rukovodiocima te firme, kao i otpremnine onim radnicima koji su iz preduzeća otišli kao tehnološki višak. „Ukoliko je to tačno, onda su samo neraspoređeni radnici „Niskogradnje“ ostali nenamireni, odnosno ostavljeni na ulici bez ikakvih sredstava za život“, ističe Nedeljković.

Izvor/autor: Danas/Z.Radovanović

Nacrt sporazuma o saradnji dve stranke

2014_07_22_SMilenicVSaša Milenić, predsednik GO ZZŠ, u jučerašnjoj izjavi za sajt www.zajednozasumadiju.com, potvrdio da se održao sastanak najviših predstavnika Demokratske stranke i Zajedno za Šumadiju. Razgovori koji su vođeni bili su prijatni i prijateljski, a njihov rezultat je formiranje radne grupe koja treba da pripremi nacrt sporazuma o saradnji dve stranke. „ Zadatak ove radne grupe je oročen i on treba da sutra bude završen, a organi stranaka, će potom o tom nacrtu o saradnji odlučivati. Mi u Zajedno za Šumadiju iskreno verujemo da ćemo sa uspehom obaviti taj posao i da će to osvedočeno i prirodno partnerstvo ZZŠ i DS biti uspostavljeno, odnosno nastavljeno.“ Milenić je dodao:
„Svaka originalna ideja je dobro došla i nema sumnje da je okupljanje opozicionioh i demokratski orjentisanih stranaka u Srbiji upravo tom inovativnošću, otvorenošću i kreativnošću suštinski motivisano.“

Kad je reč o navodnoj inicijativi SNS-a , Milenić kaže da ta stranka samostalno nema ni trećinu odbornika, koja je potrebna za pokretanje procedure za glasanje o poverenju gradske vlasti, a sa SPS-om takođe nema većinu za takvu vrstu predloga. Kada bi im hipotetički prišao i GO DS-a, imali bi jedva nešto više od trećine odbornika, ali nikako nemaju potrebnu polovinu, odnosno natpolovičnu većinu za promenu gradske vlasti, naglasio je Milenić.

„Ovo što mi razgovaramo sa DS-om nije počelo juče i nije inicirano nekom navodnom inicijativom SNS-a, o kojoj inače nema nikakvog traga u parlamentarnoj proceduri. Razgovori sa Demokratskom strankom traju mesecima, ovo je samo početak finalizacije dugotrajnih razgovora o neophpodnosti vraćanja Srbije svojim demokratskim postulatima i demokratskim perspektivama za građane Srbije.“
Kad je reč o Savetu koalicije Skupštiske većine, on neometano i bez ikakvih značajnih trzavica funcioniše. Skupštinska većina je stabilna. Razgovori sa Demokratskom strankom nisu deo dnevno političkog pragmatizma. Oni imaju strateški karakter.

Razgovore GO DS-a sa SNS-om, Milenić je prokomentarisao kao komunikaciju, kao uslov politike i zato je pre svega istakao da ga posebno ohrabruje ono što je juče čuo u sedištu DS-a u Krunskoj ulici od najvažnijih ličnosti Demokratske stranke u pogledu budućnosti političke orjentacije te partije.

Informativni centar ZAJEDNO

Na današnji dan

Petra Felke

Petra Felke

1456. - Turska vojska sultana Mehmeda II Osvajača je, posle teškog poraza u odlučujućoj bici prethodnog dana i ranjavanja sultana, odustala od opsade Beograda. Grad je opsedalo oko 150.000 Turaka sa 200 topova, a branila ga je združena hrišćanska vojska, u kojoj su se – uz srpske odrede, koji su se posebno istakli – borili nemački, ugarski i poljski krstaši, pod komandom erdeljskog vojvode Janoša Hunjadija (Janos Hunuadi), u srpskim narodnim pesmama poznatog kao Sibinjanin Janko.

1798. - Napoleon je osvojio Aleksandriju u Egiptu.

1827. - Otvorena je prva američka škola plivanja u Bostonu.

1914. - Austrougarska je uputila ultimatum Srbiji, okrivivši je za atentat u kojem je 28. juna 1914. u Sarajevu ubijen prestolonaslednik Franc Ferdinand i zahtevajući odgovor u roku od 48 časova. Uslovi ultimatuma bili su ponižavajući i unapred se računalo na to da ih Srbija kao suverena država neće prihvatiti. Uz podršku Nemačke, Beč je odlučio da Srbiju vojno kazni, najviše zbog jačanja njenog autoriteta u južnoslovenskim delovima Austrougarske. U noti je zatraženo objavljivanje izjave u kojoj se indirektno priznaje krivica za atentat, uklanjanje svih oficira protivnika Austrougarske i dozvola srpske vlade da austrougarska policija vodi istragu na teritoriji Srbije. Srpska vlada formulisala je odgovor koji je, čak i prema sudu nemačke diplomatije, bio remek-delo. Imajući u vidu krajnju iscrpljenost balkanskim ratovima, srpska vlada prihvatila je sve zahteve, osim zahteva da austrougarski organi vode istragu u Srbiji. Austrougarska je to iskoristila da 28. jula 1914. Srbiji objavi rat, čime je započeo Prvi svetski rat.

1920. - Kenija je postala britanska kolonija.

1931. - Francuska je objavila da nema sredstava da pošalje svoj tim na Olimpijske igre u Los Anđeles.

1943. - Poginuo je srpski pisac i revolucionar Đorđe Jovanović, istaknuti književni kritičar između dva svetska rata. U Beogradu je završio Filozofski fakultet, pre Drugog svetskog rata robijao je kao komunista u Sremskoj Mitrovici, a 1941. otišao je u partizane. Napisao je više studija o srpskim piscima, uključujući protu Mateju Nenadovića, Radoja Domanovića, Svetolika Rankovića i Branislava Nušića. Ostala dela: “Studije i kritike”, “Protiv obmana”, “Realizam kao umetnička istina”, roman “Plati pa nosi”.

1957. - Umro je srpski inženjer Nikola Mirkov, idejni tvorac kanala Dunav-Tisa-Dunav. Godinama je proučavao složeni problem voda u Vojvodini i zaključio da je jedino rešenje izgradnja velikog kanala.

1962. - Prvi međukontinentalni TV prenos programa Evrope za Američki kontinent pomoću satelita TELSTAR I.

1962. - TV Beograd prenosi prvenstvo Evrope u atletici. To je bio do tada najviše preuziman prenos u svetu – prenosilo ga je 17 zemalja. Poređenja radi, Olimpijadu iz Rima iste godine, preuzimalo je 16 država.

1974. - Okončana je vojna diktatura u Grčkoj.

1986. - Engleski princ Endrju (mlađi sin kraljice Elizabete) oženio se Sarom Fergudon.

1987. - Petra Felke postavila je ženski rekord u bacanju koplja – 78,89 metara.

1997. - Slobodan Milošević proglašen je za predsednika Savezne Republike Jugoslavije, podnevši prethodno ostavku na položaj predsednika Srbije.

Izvor/foto: Krstarica/Wikipedia

Stranica 1 od 11812345...102030...Poslednja »