www.kragujevac.co.rs

vodic-za-ekupovinu

Bez struje

strujaZbog seče rastinja pored dela trase mreže niskog napona dana 31.07.2014. godine u vremenu od 09.00 do 13.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 31.07.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Stara radnička kolonija (ul. Andre Marinkovića od br. 43 – 55, Sretenskog ustava od br. 42 – 70).

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (premontiravanje stubova) dana 31.07.2014. godine u vremenu od 09.00 do 13.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Velike Pčelice – Dom.

Zbog seče rastinja pored dela trase 10 kV dalekovoda pravac Žeželj dana 31.07.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do povremenih prekida u isporuci el. energije potrošačima u delu naselja Gornja Sabanta – Orašje.

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvole obavljanje navedenih radova ED Elektrošumadija Kragujevac će naknadno obavestiti potrošače.

Panel diskusija o položaju osoba sa smetnjama u razvoju

Skuptina_grada_Kragujevca_2_1_1Sutra, 31. jula u 12:00 sati, u sali 105 Zgrade grada panel diskusija o položaju osoba sa smetnjama u razvoju koju organizuju Udruženje građana “Perspektive“, redakcija tv emisije “Vodič za roditelje“ i portala Zdravoskop, uz podršku grada Kragujevca.

Učešće u diskusiji uzeće predstavnici lokalne samouprave, Predškolske ustanove “Nada Naumović“, Centra za socijalni rad “Solidarnost“, Doma zdravlja i udruženja osoba sa invaliditetom. Kragujevac je jedan od pet gradova u kojima se organizuje diskusija s obzirom na iskustvo koje ima u procesu inkluzije.

Završen biciklistički maraton “Kragujevac-Mostar 2014“

Kragujevački sportisti, učesnici tandem biciklističkog maratona “Kragujevac-Mostar 2014“ uspešno su se i puni utisaka vratili iz Mostara, u koji su prenoseći poruku mira, prijateljstva, poštovanja i tolerancije, putovali po 11. put.

Untitled-2

Tim povodom Slavica Saveljić, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca organizovala je prijem za bicikliste i tim koji ih je pratio na petodnevnom putu. Uputivši čestitke na uspešno završenom poduhvatu, Slavica Saveljić je navela da tandem biciklistički maraton ima višestruki značaj ne samo u sportskom i takmičarskom duhu.

“Ovaj maraton predstavlja jednu od retkih prilika gde nije bitno da li ste stigli prvi ili poslednji, već je bitno da ste to radili zajedno i osobe sa invaliditetom i one koje nemaju nikakve smetnje u razvoju, a još je značajnije to što on povezuje nekoliko gradova koji su u prošlosti a nadam se će i u budućnosti imati dobre prijateljske odnose.“

Vožnjom do Mostara, kragujevački biciklisti prošli su kroz Užice, Višegrad i Sarajevo i u svakom od ovih gradova imali izuzetan doček.

“Posebno je bilo dirljivo, biti deo centralne manifestacije kojom je Mostar obeležio deset godina od obnavljanja starog mosta, a velika čast što su biciklisti i grad Kragujevac u društvu predstavnika drugih zemalja i mostarskih velikana, dobili maketu mosta izradjenu od kamena temelija kojim je sagrađen i Stari most u Mostaru“, ističe Goran Nikolić, sekretar Paraolimpijskog kluba “Junior“.

Učešćem u tradicionalnim skokovima sa starog mosta, koji su se ove godine održali po 448. put, prijateljskom sportskom karavanu, u Mostaru su se pridružili sportisti iz Kluba ekstremnih sportova iz Kragujevca.

Uhapšen pljačkaš menjačnice “Skaj”

PolicijaKragujevačka kriminalistička policija je uhapsila osobu za koju se sumnja da je, 1. jula 2014. godine, u Zmaj Jovinoj ulici u Kragujevcu, uz pretnju vatrenim oružjem, pokušala da opljačka menjačnicu ”Skaj”. Tom prilikom radnici menjačnice je, prilikom suprotstavljanja, napadač zadao više udaraca pištoljem u predelu glave, zbog čega je ona zadobila tešku telesnu povredu.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, S. P. (23) iz Kragujevca je određena mera zadržavanja u trajanju do 48 sati.

Osumnjičeni će sutra, uz krivičnu prijavu, biti sproveden zameniku Osnovnog javnog tužioca.

Pregovori o formiranju skupštinske većine u Kragujevcu

ds001Na juče održanoj sednici Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu, članovi i članice imali su jedinstven stav o nastavku pregovora.

Doneta je odluka da predsedništvo GrO DS nastavi pregovore o formiranju skupštinske većine u Kragujevcu, koje je uslovljeno time da se pregovori moraju završiti u roku od deset dana, isključivo zbog interesa građana Kragujevca, jer način kojim se gradom do sada upravljalo potrebno je hitno menjati.

Nakon završetka pregovora, biće održana sednica Gradskog odbora DS na kojoj će se razmatrati koalicioni sporazum, za čije potpisivanje je ovlašćen predsednik GrO DS, Dušan Obradović.

Sabor posvećen Svetom proroku Iliji u Brzanu

U subotu 2. avgusta 2014. godine u selu Brzan, koje pripada opštini Batočina, biće održan jubilarni, dvadeseti Sabor posvećen Svetom proroku Iliji. Ovu tradicionalnu manifestaciju organizuju Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ iz Batočine, Mesna zajednica Brzan i Crkvena opština Brzan, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Batočina.

sabor_1

Program predsaborskih dana već je počeo radom Likovne kolonije 18. jula, na kojoj učestvuju slikari, ikonopisci i vajari iz Kragujevca, Brzana, Batočine i Lapova. Njihove radove posetioci Sabora moći će da vide u porti brzanske crkve, na dan otvaranja izložbe 2.avgusta. Centralnoj proslavi prethode i takmičenja u ribolovu i gađanju glinenih golubova. Na dan sabora, 2. avgusta, posle jutarnje liturgije, koja počinje u 8 časova, sledi takmičenje u kuvanju gulaša, koje traje od 13 do 16 časova. Višeboj, koji je prošlog leta obnovljen posle višegodišnje pauze, počinje u 15 časova u dvorištu crkve.

U tradicionalnim, seoskim disciplinama, skoku u dalj, bacanju kamena s’ ramena, nadvlačenju klipa i obaranju ruke, nadmetaće se brojni takmičari. Najjači, najodvažniji i najspretniji dobiće vredne nagrade.

U 16 časova u porti crkve biće svečano otvorena prodajna izložba slika i radova likovne kolonije, dok će u 16 časova i 30 minuta, biti otvorena i prodajna izložba rukotvorina, na kojoj će ručne radove predstaviti članice  Udruženja „Zlatne ruke Batočine“ , „Etno forma“ Jagodina, „ Kneginja Milica“ Kragujevac, i „Moravske šarenice“ iz Lapova.

Posle proglašenja pobednika u kuvanju gulaša, kulturno-umetnički program počeće u 19 časova i 30 minuta svečanim defileom od spomen-doma do bine u crkvenoj porti, gde će biti održan prigodan program u kojem učestvuju AKUD „Branislav Nušić“ iz Brzana, KUD „Lapovo-Markovac“, KUD „Vuk Karadžić“ iz Badnjevca, KUD „Lepenica“ iz Kragujevca, redovni učesnik Sabora – KUD „FRA“ iz Čačka i Folklorni ansambl „Šumadija“ iz Batočine.

Autor teksta:GTO/Jasmina Marković Milenković

Foto: Zoran Petrović

Novi zakon o penziji

Više nema potrebe da se dokupljuje radni staž. Penziju će po novom dobiti svako ko ispuni starosni uslov i ima minimum 15 godina staža.

penzioneri

Izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju stupaju na snagu danas, a odredbe koje se odnose na godine živote ili radnog staža važe od 1. januara naredne godine. “Blic” je računao koliko ćete još morati da radite. Kada se ispuni starosni uslov, 2015. za muškarce 65 i za žene 60 godina života, visina penzije zavisiće od toga koliko staža budemo imali.

Recimo, iduće godine muškarac sa 65 godina života i 40 godina radnog staža ide u punu penziju. Ako je uplaćivan doprinos za sve godine staža, otprilike na prosečnu platu u Srbiji koja je sada oko 45.000 dinara, penzija će mu biti oko 36.000. Njegov vršnjak koji ima 25 godina staža i primao je takođe prosečnu platu imaće znatno manju penziju – oko 21.000.

Slična je situacija i sa ženama. Radnica koja 2015. napuni 60 godina života i ima 35 godina staža, a primala je platu na nivou republičkog proseka može da računa na 35.000 dinara penzije. Njena vršnjakinja koja je imala istu platu, ali samo 15 godina staža dobiće oko 15.000 penzije.

Idealno poklapanje uslova je da muškarac ili žena završe fakultet u roku i počnu da rade početkom 25. godine života. Pod uslovom da nemaju prekide u radnom stažu, iste godine stekli bi pravo na punu penziju – 40 godina staža i 65 života. Srednjoškolci bi trebalo ranije da počnu da rade, već sa 18, 19 godina, ali će zato kad napune 65 imati više godina staža od traženih 40.

Majke koje danas imaju oko 50 godina života uzaludno su se radovale da će na ime rođenja deteta dobiti neku povlasticu. Novo pravilo da se za rođenje jednog deteta obračunava šest meseci, za rođenje dvoje dece godina, a za troje ili više dece dve godine staža važi, ali tek od 2032. Tako će generacije žena rođenih do 1967. biti izuzete od ove beneficije. Ženama rođenim 1967. ili kasnije roditeljstvo će se računati u staž.

- Imam dvadesetak godina staža. Ko će me držati na poslu do 65. godine života? Ali prema novom rešenju to neće biti ni bitno, jer mogu i kao nezaposlena da čekam da doživim određene godine života kada ću ostvariti pravo na penziju – kaže Slavica M. iz Beograda, koja je napunila 49 godina i radi kao lekar specijalista anesteziolog.

Jovan Slavković iz Niša, koji je desetak godina proveo u SAD, kaže za “Blic” da će valjda ovaj zakon onemogućiti poslodavce da u konkursu navode i limit starosti.

- U Americi bi se konkurs koji navodi da kandidat za posao ima, recimo, do 35 godina doživeo kao diskriminatorski – kaže Jovan.

Prevremene starosne penzije, prema računici “Blica”, uglavnom će moći da koriste oni koji imaju pravo na beneficirani radni staž. Za muškarca koji želi u prevremenu penziju naredne godine granica je takva da jedino može da ima toliko staža u kombinaciji sa traženim godinama života ako je počeo da radi sa 15 ili 16 godina.

Izvor/foto: Blic/kalesija

Forma Ideale donirala nameštaj ugroženim Svilajčanima

Velika akcija donatorstva Forma Ideale i Crvenog krsta Srbije nastavljena je u Svilajncu.

Untitled-1

Nameštaj u vrednosti od 2.500.000 dinara dobilo je 39 porodica koje su bile pogođene majskim poplavama. Isporuka nameštaja realizovana je prema prioritetima koje je odredio Crveni krst. Akcija se nastavlja do kraja godine, u planu je da nameštaj dobije više od 300 porodica.

Velika donacija u Svilajncu druga je po redu u sklopu velike humanitarne akcije Forma Ideale i Crvenog krsta Srbije pod sloganom U FORMI ZA DOBRA DELA. POMOĆ ZA SRBIJU! Prva donacija realizovana je u Trsteniku, gde je 49 porodica dobilo nameštaj u vrednosti od 3.200.000 dinara.

Izvor/foto: Forma Ideale

Na današnji dan

Emily Bronte

Emily Bronte

1729. - Osnovan je grad Baltimor.

1792. - 500 dobrovoljaca iz Marseja ulazeći u Pariz pevalo je “Ratnu pesmu Rajnske armije”, koja je kasnije dobila naziv “Marseljeza”.

1818. - Rođena je Emili Bronte, jedna od triju sestara – engleskih književnica. Najznačajnije delo: roman “Orkanski visovi”.

1898. - U Kastelfordu (Jorkšir) je rođen Henri Mur, engleski skulptor. Njegova vizija inspirisana je arhaičnom i primitivnom umetnošću, prekolumbovskom epohom naročito. Pojedine njegove ideje bliske su Brankusiju i Pikasu. Verovao je da umetničko delo treba da ima svoju vlastitu vitalnost nezavisno od teme koju predstavlja. Omiljena njegova tema – ležeća figura – obeležena je često ritmom punog i praznog i oblicima organske prirode. Poznata dela: “Ležeća figura”, “Krajevski par”, “Majka i dete”, “Porodična grupa” i dr.

1874. - Prvi put je bejzbol igran van granica SAD-a.

1921. - Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donela je Zakon o zaštiti države kojim je Komunistička partija Jugoslavije kao prevratnička organizacija stavljena van zakona, njeni poslanici lišeni mandata, a propaganda komunizma proglašena zločinom.

1932. - Otvorene su 10. Olimpijske igre u Los Anđelesu.

1976. - Japanski tim pobedio je ruski u finalnoj odbojkaškoj utakmici za žene na Olimpijadi.

1981. - Otvorena je rekonstruisana stara zgrada beogradskog aerodroma za putnike u domaćem saobraćaju.

Izvor/foto: Krstarica/Lumen

Danas je Ognjena Marija

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjena Marija. Mošti ove svetiteljke počivaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera.

marija

Praznik Ognjena Marija, kao i praznici svetiteljki koji slede u avgustu – Blaga Marija i Trnova Petka, u crkvenom kalendaru nije upisan crvenim slovima, ali spada u veoma poštovane praznike u srpskom narodu.

Ime ove svetiteljke posebno se poštuje među ženama, tako da se tog dana ne posluje ni u kući, ni u polju, a u narodu se kaže da tog dana ne valja ni konac u iglu udenuti.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i, kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, ona spada u “ognjevite” svece.

Sveta mučenica Marina rodom je iz Antiohije, krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, oterao od kuće.

Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

Sveta velikomučenica Marina posečena je mačem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana. Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.

U manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i klanjaju im se i pravoslavni i muslimani.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu.

Izvor: RTS

Stranica 1 od 12312345...102030...Poslednja »
stan
stan
vodic-za-ekupovinu
vodic-za-ekupovinu
vodic-za-ekupovinu
Anketa

Koliko često kupujete preko interneta ?

Pogledajte rezultate

Loading ... Loading ...
vodic-za-ekupovinu