www.kragujevac.co.rs

vodic-za-ekupovinu

Bez struje

novembar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

strujaZbog radova na niskonaponskoj mreži (premontiravanje stubova) dana 24.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 13.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Mainičke šume (ul. Ilije Kikovića).

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 24.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Trmbas – Dečije odmaralište.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (izgradnja mreže) dana 24.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Drenovac – Vikend naselje.

Zbog seče rastinja pored trase niskonaponske mreže dana 24.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 10.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Masloševo.

Zbog seče rastinja pored trase niskonaponske mreže dana 24.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do povremenih prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Nova kolonija (ul. Sarajlina, Višnjćeva, Kosovska, Bože Kozomarića, Uskočka)

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 24.11.2014. godine u vremenu od 09-00 do 14-00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u ulici Vojvode Vuka.

Zbog radova u trafostanici (dolivanje ulja u transformator) dana 24.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u naselju Botunje – Dom.

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvole obavljanje navedenih radova Elektrodistributivno preduzeće Elektrošumadija će blagovremeno obavestiti potrošače o ponovnom terminu isključenja.

 

”Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”

novembar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

PolicijaU cilju pripreme za bezbednije učešće u saobraćaju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda vozila, u periodu od 24. do 29. novembra 2014. godine, sprovešće preventivno – propagandnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, pod nazivom ”ISPRAVNO VOZILO – BEZBEDNO VOZILO”.

Osnovni cilj akcije je da se besplatno proveri tehnička ispravnost vozila, kako bi se uočene neispravnosti blagovremeno otklonile, a time ostvarili povoljni preduslovi za bezbedno odvijanje saobraćaja. Osim pomenutog, znatno bi se povećao stepen ispravnosti vozila na našim putevima.

Za vreme sprovođenja akcije, saobraćajna policija će vršiti pojačanu kontrolu vozila i vozača, posebno na putevima i ulicama u naseljenim mestima i vozačima ukazivati na značaj ispravnosti vozila u saobraćaju, posebno uređaja za upravljanje i zaustavljanje, uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila, pneumatika, svetlosno – signalnih uređaja i uređaja za pogon na sabijeni ili tečni gas, kao i poštovanja pravila saobraćaja.

U slučajevima postojanja sumnje u tehničku neispravnost uređaja za upravljanje i zaustavljanje vozila, isti će biti upućeni na kontrolni tehnički pregled, uz obavezno prisustvo policijskih službenika. Ukoliko se utvrde navedene neispravnosti, biće preduzete mere prekršajne odgovornosti, uz primenu posebnih mera bezbednosti – isključenja vozila iz saobraćaja.

Zakonom propisane mere biće preduzete prema vozačima i zbog ostalih učinjenih prekršaja nepoštovanja pravila saobraćaja.

.

Mere bezbednisti na utakmici između Radničkog i Crvene Zvezde

novembar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Sport, Vesti sa 0 komentara

kragujevac-stadionPolicijski službenici Policijske uprave u Kragujevcu će, u skladu sa članom 69. st. 3. Zakona o policiji, snimati video kamerama i fotografisati učesnike prvenstvene fudbalske utakmice Jelen Super lige Srbije, između FK ”Radnički 1923” iz Kragujevca –FK ”Crvena Zvezda” iz Beograda, koja će se odigrati na Gradskom stadionu ”Čika Dača” u Kragujevcu, 22. novembra 2014. godine, sa početkom u 13,00 časova.

Utakmica je, od strane komesara za bezbednost FSS, proglašena utakmicom povećanog rizika. Policijska uprava podseća da je, na osnovu člana 18. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, zabranjeno točenje i prodaja alkoholnog pića u sportskom objektu gde se održava javni skup povećanog rizika i na udaljenosti do jednog kilometra od njega.

Policijska uprava u Kragujevcu poziva sve posetioce da sportski i korektno bodre svoj klub. Protiv onih koji budu vršili krivična dela ili narušavali javni red i mir, biće preduzete sve zakonom propisane mere.

Roman “Lančana reakcija” u Rekovcu

novembar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Kultura, Vesti sa 0 komentara

U “Poljoprivredno-veterinarskoj” školi u Rekovcu juče je predstavljen roman ”Lančana reakcija”, mladog beogradskog autora Nikole Mišovića. Knjiga je izazvala veliko interesovanje srednjoškolaca.

Rekovac

 

O autoru i knjizi govorio je Mario Badjuk, profesor srpskog jezika i književnosti Prve kragujevačke gimnazije.

Ovo je prvi roman Nikole Mišovića, a u pripremi je i novi. Knjigu je izdao beogradski ”Smart studio”.

Sajam knjiga u Šoping centru Kragujevac Plaza

novembar 21, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Šoping centar Kragujevac Plaza i Mladinska knjiga organizuju  Sajam knjiga koji će se održati od 21. do 23. novembra u centralnom holu šoping centra.

web-news

Tokom trajanja sajma, kupci će imati priliku da iskoriste specijalan popust od 20% na sva izdanja Mladinske knjige koja nisu na akciji.

Pored omiljenih naslova , posetioce očekuju i specijalni gosti- autori koji će potpisivati svoje knjige: Marko Šelić Marčelo u subotu od 17h do 21h i Vesna Dedić u nedelju od 12h do 16h!

Bez struje

novembar 19, 2014 od Svetlana Timotijevic za Servis, Vesti sa 0 komentara

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (ispravljanje armirano-betonskih stubova) dana 20.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u ulici Batalakinoj.

strujaZbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 20.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u Jovanovcu zaseok Aksići.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (izgradnja mreže) dana 20.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u Drenovcu vikend naselje.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (seča rastinja) dana 20.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u Masloševu.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 20.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 13.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u ulicama Vršačka, Bohorska, Poskurički put i Vojvođanskih brigada.

Zbog radova na niskonaponskoj mreži (rekonstrukcija mreže) dana 20.11.2014. godine u vremenu od 09.00 do 14.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u ulici Vojvode Vuka.

Zbog radova na dalekovodu dana 20.11.2014. godine u vremenu od 11.00 do 13.00 sati doći će do prekida u isporuci el. energije potrošačima u V. Šenju, Dobrači, Maloj Vrbici, Rogojevcu i Kutlovu.

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvole obavljanje navedenih radova Elektrodistributivno preduzeće Elektrošumadija će blagovremeno obavestiti potrošače o ponovnom terminu isključenja.

 

Maskenbal 34 u “Porti”

novembar 19, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

U petak, 28. novembra, u 22 časa, u Caffe-u Porta biće održan Maskenbal 34, najveći maskenbal u Kragujevcu. Maskenbal je otvorenog tipa, a kostimi su obavezni.

maskembal

U okviru Maskenbala 34 biće organizovani muzički nastupi na 2 bine. Na prvoj bini, ljubitelje disco/house zvuka zabaviće poznati kragujevački DJ Shoomadisco, dok će na drugoj bini, ljubitelji rock zvuka moći da uživaju u nastupu kragujevačkog cover benda Rockinger.
Sponzori Maskenbala 34 su Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, Booster, Jim Beam, Mašne Tied Up.
Cena karte u pretprodaji je 300 RSD, dok će na ulazu cena biti 400 RSD. Karte mogu da se kupe u Caffe-u Porta. Rezervacije stolova mogu da se izvrše na sledećem linku:

https://www.facebook.com/maskenbal034

Izvor/foto: GTO „Kragujevac“

LDP prišla SNS

novembar 19, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

LDPLiberalno demokratska partija odlučila je da se priključi vladajućoj skupštinskoj većini okupljenoj oko Srpske napredne stranke. Odluku o tome saopštio je danas na konferenciji za novinare menadžer te partije u Kragujevcu Zoran Todorović.

Prelaskom tri odbornika Liberalno demokratske partije, većina u gradskom parlamentu sada ima 49 odbornika, od ukupno 87 u Skupštini grada Kragujevca.

Izložba „Upotreba slike“ Žolta Kovača

novembar 19, 2014 od Svetlana Timotijevic za Kultura, Vesti sa 0 komentara

U četvrtak, 20. novembra u 20 sati, u Galeriji SKC-a, otvoriće se izložba “Upotreba slika” Žolta Kovača.

drzava-nece-resiti-nase-probleme

Izložba „Upotreba slike“ prikazuje moja iskustva sa slikom tokom proteklih petnaestak godina. Prva interesovanja su išla u pravcu pitanja o prirodi slike, šta je to slika, zašto neko uopšte ima potrebu da slika, kao i o poziciji slikara tj. umetnika. Istraživao sam ova pitanja, međutim, nisam našao zadovoljavajuće odgovore. Zbog toga sam jedno vreme napustio sliku kao medij i radio na drugim poljima. Slici sam se ponovo vratio kasnije, sa novim iskustvom iz drugih medija i sa novim potrebama i pogledom na umetnost. Razmišljao sam o ulozi umetnosti kao i o lokalnom društvenom kontekstu, o kontinuitetu i diskontinuitetu, o tome da je lokalni kontekst jedinstven i da je nemoguće primeniti poglede i shvatanja razvijenijih umetničkih sredina tek tako „od gore“. Zato sam malo po malo, iz serije u seriju slika polako razrađivao stvar i ponajviše sebi razjašnjavao šta je to slika i na koje načine ona može da se upotrebljava u našoj sredini. Taj proces i dalje traje. Presudno je bilo shvatanje da je umetnost komunikacija, a umetničko delovanje kanal za komunikaciju, da umetnost mora da uključi svest o slanju poruke i svest o publici koja poruku prima, kao i da umetnost ne postoji sama za sebe već da je uvek u odnosu sa društvom u kojem nastaje.

Izložba „Upotreba slike“ obuhvata radove iz četiri serije slika: „Prazno vreme“, „Glupe slike“, „Slike suvišnih informacija“ i „Sjajne slike“. Ona je ujedno i kustoski koncept, pri čemu sam ja i kustos i umetnik. Kao kustos ove izložbe pokušavam da tematizujem i promenim poziciju i shvatanje slike, ali i savremene umetnosti u našem društvu u ovom trenutku. Izložba je već održana u Novom Sadu, Pančevu, Kraljevu i Požegi, s tim da se svaki put izložba ponovo kreira prema postojećem prostoru, pa otud varira broj i izbor izloženih radova. Sastavni deo izložbe je i razgovor sa publikom i radionica sa učenicima lokalnih škola, jer smatram da nije dovoljno samo prikazati radove, već je potrebno uključiti publiku i ohrabriti je na aktivnije učešće.

Žolt Kovač

Rođen u Pančevu 1975. godine. Po svršetku Matematičke gimnazije u Beogradu 1994. godine upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, na kom i magistrira 2002. godine.  Od 2000. do 2002. godine pohađao Školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost u Beogradu. 2010. godine upisuje Doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetosti. Priredio 18 samostalnih i izlagao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Nemačka, Austrija, Norveška, Poljska, Slovačka, Mađarska, Francuska, Češka, Estonija, Grčka, Rusija, Makedonija). Radi kao predavač u Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika. Suosnivač i urednik online magazina za savremenu umetnost Supervizuelna (www.supervizuelna.com). Svira bas gitaru u muzičkoj grupi Jarboli.Živi u Beogradu. 

Najava Šestog međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma

novembar 19, 2014 od Svetlana Timotijevic za Događaji, Vesti sa 0 komentara

Bogat i sadržajan program Šestog međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma koji se održava na «Šumadija sajmu» od 27. do 29. novembra, najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama Turističke organizacije Srbije.

Untitled-1

Ovu atraktivnu manifestaciju koja svake godine privlači veliki broj posetilaca i izlagača organizuju GTO «Kragujevac» i grad Kragujevac u saradnji sa «Šumadija sajmom», pa su program ove manifestacije na konferenciji za novinare zajednički predstavili Snežana milisavljević, direktorka GTO «Kragujevac», Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu i privatno preduzetništvo i Dragan Kuburović, direktor «Šumadija sajma».

Sajam će i ove godine okupiti brojne izlagače među kojima su turistički centri, banjska i klimatska lečilišta, nacionalne, regionalne i gradske turističke organizacije, turističke agencije. Najboljim izlagačima biće dodeljene nagrade u kategorijama «Najuspešnija promocija», «najureženiji izlagački prostor», «Najbolji promo materijal» i «Specijalna nagrada sajma».

Dragan Kuburović, direktor «Šumadija sajma» potvrđuje da je i ove godine vladalo veliko interesovanje izlagača, kojih će biti preko 100 iz zemlje i inostranstva. Među njima je najveći broj izlagača koji učestvuju svake godine, ali ima i novih koji dolaze prvi put. Bogat prateći program sajma nije izostao ni ove godine. Stručne tribine i radionice biće organizovane u «Medija centru», a na štandovima biće organizovane promocije sva tri sajamska dana.

I ove godine biće održana sednica grupacije za ruralni turizam Privredne komore Srbije, prvog sajamskog dana, YUTA će organizovati stručnu radionicu na temu «Interaktivni softver za male agencije», u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije organizovaćemo jednu stručnu radionicu, to će najverovatnije biti na temu plaćanja poreza i doprinosa u seoskom turizmu. Naši seoski domaćini imaće priliku da od eminentih stručnjaka u Srbiji nauče nešto o tome kako da na najbolji način promovišu svoj turistički proizvod, a biće reči i o lovno-turističkim potencijalima na području Kragujevca i Šumadije – kaže Snežana Milisavljević.

U subotu, 28. novembra biće organizovana tradicionalna «šumadijska čajanka» kao i vodička tura «Fićama kroz Kragujevac» u dogovoru sa gostima Sajma.

Grad Kragujevac je i ove godine podržao održavanje međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma. Da smo ozbiljno posvećeni razvoju turizma, govori u prilog i činjenica da smo upravo završili izradu Strategije razvoja turizma koja će se naći već na narednoj sednici Skupštine grada, 28. novembra. Smatramo da turizam kao jedna od najpropulzivnijih i najdinamičnijih grana privrede, ima perspektivu za sam grad Kragujevac. I upravo je ove godine realizovan jedan projekat u saradnji sa ambasadom Norveške, reč je o podsticaju ruralnog turizma za lokalni ekonomski razvoj i mi ćemo ove godine dodeliti pet grantova za započinanje posla u oblasti seoskog turizma – kaže Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu i privatno preduzetništvo.

Stranica 1 od 18612345...102030...Poslednja »